BirdLife призовава ООН да обяви „здравословна природна среда“ за основно човешко право

На 22 април, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като част от световната природозащитна организация  BirdLife International, отбелязва 50-годишнината на Деня на Земята, като призовава Организацията на обединените нации да превърне правото на здравословна природна среда в основно човешко право.
В писмото BirdLIfe призовава ООН, като част от отговора си към пандемията на коронавирус, да добави „член 31“ към Всеобщата декларация за правата на човека – утвърждаване на универсалното право на здравословна природна среда, гарантирано от публичните политики, ръководени от устойчивостта и научните и традиционните коренни знания.
Всеобщата декларация за правата на човека се издигна от пепелта на Втората световна война и очерта за първи път основните човешки права, които трябва да бъдат защитени в световен мащаб. Нейните 30 члена обхващат теми като изтезания, робство и образование, но няма нищо за опазването на околната среда – от която зависи човекът и целият живот. Ако бъде успешно, това изменение ще бъде първото допълнение на документа след 1948 г.

„COVID-19 е най-голямата световна криза след Втората световна война. Но макар пандемията да е пагубна, тя също дава шанс, дори задължение,  на световните лидери да трансформират обществото – за по-нататъшна защита на нашето благосъстояние и бъдещите поколения “, казва Патрисия Зурита, изпълнителен директор на BirdLife International. „Здравето на нашата планета е нашето здраве. Ние, хората, разчитаме на природата за нашето оцеляване и здрав разум, но нашите действия са нарушили естествения баланс на Земята. „
Намираме се в криза с климата и биоразнообразието, в която над милион биологични видове са изложени на риск от изчезване и която влияе негативно на човешкото здраве. Настоящата пандемия има корени в загубата на местообитания и незаконната търговия с диви животни. И както при кризите с климата и биоразнообразието, COVID-19 подчертава отново необходимостта и възможността човечеството да бъде смело, решително и да работи заедно.
„В миналото са положени усилия за включване на правото на здравословна среда“, казва Мелани Хийт, директор на науката и политиката на BirdLife International. „Днес се надяваме, че тежестта на пандемията е достатъчно силен призив към ООН и гражданите на света да се съберат, за да възстановят природата и да ни предпазят от подобни кризи в бъдеще.“

„Член 31 ще бъде подарък за света и бъдещите поколения. И какво по-подходящо време за стартиране на този манифест от Деня на Земята “, казва Асунсион Руис, изпълнителен директор, SEO / BirdLife (партньор на BirdLife в Испания[E1] ). „Вместо да се учат от кризата в условията на корона вирус, някои лидери цинично го използват като извинение да отменят опазването на околната среда. Осигуряване на здравословна природна среда е единственият начин за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. „
Писмото настоятелно призовава правото на член 31 за здравословна природна среда да бъде включено в дневния ред на срещата на върха на Общото събрание на ООН за биологичното разнообразие през септември 2020 г. с крайна цел на неговото одобрение през декември 2023 г., за да се отбележи 75-годишнината от приемането от Общото събрание на Всеобщата декларация.
Това писмо представлява част от по-широк стремеж за подобряване на политиката в областта на климата и природата в края на Десетилетието на ООН за биологичното разнообразие и е отворен призив към гражданското общество на останалата част от планетата; включването на правото на здравословна природна среда е задача, зад която всички ние трябва да застанем, ако искаме да защитим своето благосъстояние, оцеляване и да спасим нашата планета.


Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email