Слънчевите изгаряния: Д-р Светослав Тодоров: Вятърът усилва действието на лъчите

Д-р Светослав Тодоров, неврохирург в УМБАЛ Бургас, е лектор в курсовете по първа долекарска помощ към БЧК, което разширява мирогледа му и върху състоянията на изгаряне.

-Д-р Тодоров, какво представляват изгарянията и по-конкретно слънчевите?

-Най-общо изгарянията са увреждания на кожата и подлежащите нейни структури, получени в резултат на действието на различни физични и химични фактори като топлина, електричество и химикали. Ще обърна внимание на изгарянията причинени от слънцето, защото сме морски град и се случва да се прекали със слънчевите лъчи. Слънчевите изгаряния не стигат до най-сериозните степени на изгаряне. Те са повърхностни, засягат епидермиса, първия слой на кожата, а тя има пет. Изгарянията са разделени в четири степени. Първата обхваща пораженията върху епидермиса. Втората степен, много по-силна, е с появата на болезнени мехури. При третата са обхванати и петте слоя на кожата, четвъртата засяга подлежащите структури: обвивките на мускулите,  мускулите и се стига до най-фаталните последствия – овъгляване на костите. Слънчевото изгаряне засяга повърхностния слой на кожата. Задължително е преди излагане на слънце да се използват лосиони и  кремове с висок фактор на защита.

-Слънчевото изгаряне вече е факт. Какво правим, какви мерки да предприемем?

-Слънцето става все по-вредно, така че трябва да предпазим кожата от неговото влияние, използвайки високите фактори на защита. Много важно е да се съобразим с това, че при вятър се засилва действието на слънчевите лъчи. Много хора, търсейки лекарска помощ, пристигат и казват, че времето не  било топло, не са се излагали на пряка слънчева светлина, но са „изгорели“. Имайте предвид, че вятърът усилва действието на слънчевите лъчи. Слънчевото изгаряне вече е факт, касае се само за повърхностно такова, не е засегнало организма ни, не сме в шоково състояние, а мерките, които трябва да се предприемат в тази ситуация са подходящи лосиони и кремове. Такива са: Пантенол, Дефламол, Дермазин, Цикатридина, използват се чрез неколкократно нанасяне. Преди това, за да се преборим с болката, добре е да си направим душ с хладка вода. Ако изгарянията са на широка площ, стига се до дехидратация и по-сериозни шокови състояния, трябва да се търси навременна медицинска помощ, защото тогава не е достатъчно да третираме изгорената кожа, налага се да бъдат предприети по-сериозни действия. При  слънчево изгаряне толкова тежка ситуация не съм виждал.

-Последният Ви случай на изгаряне в УМБАЛ Бургас.

-Преди ден проведох спешна консултация. В залата имаше мъж с термично изгаряне. За съжаление, заради спецификата на състоянието, за цялата страна са останали пет клиники за лечение на изгаряния. В Бургас не разполагаме с такава, преди време е била закрита. Към момента изгарянията от Бургас се транспортират към Военномедицинска болница Варна. Там е мястото където се провежда лечение на по-сериозните изгаряния и пациентът бе изпратен там.

-В кои часове е разумно да се изложим на слънце, за да постигнем желания тен?

-Разумно е да се изложим на слънце в сутрешните часове и късния следобед. Обръщам специално внимание на децата. Трябва да се знае, че малките са много по-лесно податливи на слънчеви изгаряния. Така че бъдете много внимателни, когато те са около вас, пазете ги още повече!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email