30 СЕПТЕМВРИ Е НОВИЯТ КРАЕН СРОК ЗА ПОДМЯНА НА ОТОПЛИТЕЛНИТЕ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО С ЕКОЛОГОСЪОБРАЗНИ ТАКИВА

Поради засиления интерес от страна на гражданите, които искат да се възползват от програмата, 30 септември е новият краен срок за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологосъобразни такива.

Проектът по програма LIFE се реализира в няколко жилищни района на Бургас и в него може да участват домакинства от Централна градска част, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“, к-с „Меден рудник“ – зона Г (селото), кв. „Сарафово“, кв. „Ветрен“ – Минерални бани, кв. „Банево“, кв. „Крайморие“, кв. „Горно Езерово“, кв. „Черно море“, кв. „Рудник“, кв. „Победа“ и кв. „Акациите“.

Основната фаза на проекта предвижда 1914 домакинства да бъдат оборудвани с нови печки.

Заявления се приемат всеки работен ден от 08.30 до 12.30 часа и от 13.15 до 17.15 часа в сградите на центровете за административни услуги.

За отбелязване на Деня на Европейското териториално сътрудничество, по Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за програмен период 2014-2020, се организира Виртуален туристически панаир. Той ще се проведе на 21 септември 2021 г. от 13: 00 ч.

В рамките на събитието, чрез видеоклипове ще се представи трансграничния регион и реализираните проекти по Програмата.  

Панаира ще се излъчва и на живо във Facebook и YouTube канала на Програмата.

С официална церемония в Бургас беше даден стартът на строително-монтажните работи за изграждане на инфраструктурата за ведомствени станции за зареждане на електрически автобуси, предназначени за масовия градски транспорт.

„Бургасбус“ ЕООД, в партньорство с Община Бургас, изпълняват проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C01, от Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020“, в рамките на който ще бъдат доставени и въведени в експлоатация общо 56 броя електрически автобуса за нуждите на обществения транспорт.

Монтирането на зарядните станции е една от съпътстващите дейности по проекта, с изпълнението на който се очаква повишаване на качеството на транспортната услуга, както и атрактивността на градския транспорт сред жителите и гостите на община Бургас.

Със закупуването на новите електрически превозни средства ще се гарантира намаляване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на града, намаляване на шума и вибрациите в околната среда.

Един от основните резултати от реализацията на проекта е свързан с повишаване на енергийната ефективност и спестяване на енергия. Съвременните технологии при производство на електрически превозни средства, предназначени за обществен транспорт, обезпечават тяхната висока ефективност по отношение на консумацията на енергия.

Общата стойност на проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“ възлиза на 82 хил. лв. и предстои да бъде финализиран през лятото на 2023 г.

Европейският парламент започна набирането на кандидатури за училища посланици за 2021/2022 г.

За шеста поредна година продължава прилагането на образователната инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и Европейския парламент като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

И през тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие нови учебни заведения ще бъде 10. Кампанията за кандидатстване започна на 13 септември, а заявки за участие ще се приемат до 23:59 часа на 30 септември 2021 г. Кандидатстването за участие се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр, който можете да намерите на страницата на ЕП в България.

Изграждането на новия кей на о-в Света Анастасия, част от дейностите по проект „Силата на водата“, приключи.

Съоръжението, финансирано от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“, Фонд за устойчиви градове и собствени средства на Община Бургас, е напълно завършено и предстои да бъде въведено в експлоатация.

Новата придобивка ще повиши потенциала на острова да посреща нарастващия поток от туристи, ще осигури възможност да се провеждат повече събития, както от културния календар на Община Бургас, така и от частен характер.

Новопостроеният кей е с дължина 40 метра и позволява акостирането, както на туристическите корабчета, така и на посетители със собствени плавателни съдове. В близост до кея е поставен понтон за спиране на джетове, особено популярни за разходки в залива.

Паралелно с построяването на новия е реконструиран и съществуващият малък пристан на остров Света Анастасия, като е удължен с 5 метра в южна посока, което го прави много по-функционален.

С финализирането на дейностите по проекта „Силата на водата“, който обединява четири ключови обекта от туристическата карта на региона –  Акве Калиде, о-в Св. Анастасия, храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и рибарското селище Ченгене скеле, Община Бургас уверено работи за създаването на един комплексен продукт от забележителности и услуги и утвърждаването на града ни като предпочитана туристическа дестинация.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email