Превантивно! Програма дава възможност за поставяне на безплатни силанти при най-малките

„Всяка година, от септември до ноември, се извършва силанизиране на първите постоянни детски зъби. Това е метод за превенция от зъбен кариес. Първите пробили постоянни зъби се нуждаят от защита, тъй като в този период са най-уязвими. Силанизирането е напълно безболезнен метод за децата”, обясни в предаването „Здраве” д-р Малина Янакиева, регионален координатор на Национална програма за профилактика на оралното здраве, Бургас.

130 000 българчета са обхванати от нея. Това съобщи в Бургас председателят на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по време на семинар в КЦ „Морско казино“ за популяризиране на програмата за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в страната.

Програмата е към МЗ и МОН, изпълнява се от Българския зъболекарски съюз и Националния координационен съвет. В нея участват 28 регионални координатори, 500 лекари по дентална медицина в цялата страна.

До края на месец ноември, родителите могат да консултират децата си със зъболекар, който участва в програмата, както и да се възползват от напълно безплатното поставяне на силанти.

*Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Те спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите могат да редуцират кариесите до 70%. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Чуйте разговора с д-р Малина Янакиева, регионален координатор на Национална програма за профилактика на оралното здраве, Бургас.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email