Йорданка Ананиева: Бургас извежда нови стандарти на живот с биоинформатика, генетични разработки и биотехнологии, скоро стартира предпроектното проучавне за детската болница в града

Йорданка Ананиева е зам.-кмет по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас. Три мандата тя бе зам.-кмет по образование и култура в местната администрация. Към днешна дата здравеопазване и образование са повече от горещ ресор. В предаването „Здраве“ разговаряхме по ключови въпроси с г-жа Ананиева.

-Г-жо Ананиева, член сте на Областния щаб за борба с COVID-19, каква е епидемичната обстановка в Бургас, каква е ситуацията в училищата и в детските градини?

-Пандемията постави пред изпитание нашите структури, както образователни, така и социални и най-вече лечебни. Имаме случаи, в които са установени положителни проби от COVID-19  в няколко бургаски училища, сред които АЕГ „Гео Милев“ и една  детска градина. Колегите прилагат мерките, които са утвърдени в национален план от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН). Ситуацията е под контрола на здравните власти в града. Родителите могат да бъдат спокойни, че във всички детски градини и училища движението на потоците в рисковите зони е регулирано, извършва се редовна дезинфекция, има топла вода и сапун. Колегите реагират бързо, когато има такава ситуация, уведомяват здравните власти и предприемат всички необходими мерки. Малко са случаите на заболели деца и учители в община Бургас. По-голямата част от случаите са преодолени и децата вече са в час.

-Пет бургаски болници ще лекуват пациенти болни от коронавирус, а до миналата седмица бяха две. Кое наложи увеличаване на легловия фонд?

-Нормално е, когато се увеличава броят на заболели от коронавирусна инфекция, да имаме нужда от по-голям леглови фонд. Изказвам възхищение и благодарност към УМБАЛ Бургас и по специално към Инфекциозно отделение и д-р Йотов, които поеха първата вълна от COVID-19 , когато болестта и проявленията й бяха едно голямо неизвестно, страхувахме се. Заедно с екипа на д-р Григоров от Реанимация, успяха да овладеят първия шок, да направят всичко възможно в Бургас да има малка смъртност.

Изказвам благодарност и към д-р Трошанова от Белодробна болница в града. Там работи един сърцат екип. Към момента приемат болни и от COVID-19, виждам отношението, начина, по който обгрижват болните си, дават им сигурност, че лечението ще е успешно.

Към УМБАЛ и Белодробна болница се присъединяват още три болници, които са определени от РЗИ-Бургас и д-р Паздеров, директор на структурата. Базите се увеличават, за да може всички, които имат нужда от тази здравна грижа да я получат и да знаят, че разполагаме с капацитет. Същевременно с това има и други заболявания, които трябва да бъдат лекувани, за да не се нарушава нормалния ритъм на работа на всяка една болница.

Изказвам благодарност и към всички лекари. По-всеотдайна гилдия не съм срещала, вярвайте ми!

-С този въпрос ще насоча разговора ни в сферата на образованието. АЕГ „Гео Милев“ започна новата учебна година в своя сграда. Краят на осемгодишната сага намери решение, разбира се с много работа от ваша страна и екипа ви. Припомням накратко, че СУ „Добри Чинтулов“ се премести в съседното „Йордан Йовков“, а Английската се нанесе в сградата му. Каква е обстановката в момента, намериха ли решение всички въпроси, които нагнетиха атмосферата около тези училища?

-Радвам се, че успяхме да намерим решение за разделянето на двете елитни езикови гимназии, Английската и Немската, защото в условията на COVID-19, в сграда с 1600 ученика, макар и обучаващи се на двусменен режим, трудно биха могли да се случват нещата по отношение на дезинфекция, на отстояние, на спазване на мерки. Базата е създадена за по-малки класове, стаите са за маломерни паралелки, беше много трудно съчетанието на тези две гимназии. Доста предизвикателства имаше по време на преместването, основателни или неоснователни, но емоционални. Родители, ученици, учители бяха тревожни как ще се случи преместването и за толкова кратко време. В рамките на месец трябваше да извършим ремонтите в четирите учебни бази, трябваше да направим така, че да е удобно за всички ученици. Сега тези училища имат своето пространство, всички те са преминали на едносменен режим на работа, което е от изключителна важност. Разбира се няма такъв казус, в който всички проблеми да бъдат решени, винаги ще има и предизвикателства. Ще продължат ремонтните дейности в тези бази, има още какво да се желае в подобряване на инфраструктурата им, в създаването на по-добра среда за нашите деца. В следващите години ще надграждаме, но основното е свършено, те вече учат на едносменен режим и всяко разполага със своя база.

– На една от предходните общински сесии стана ясно, че ще бъдат внесени докладни, с които ще се отчуждават терени за строеж на нови училищни корпуси. Заявено бе, че има проекти за четири такива. В кои училища ще бъдат изградени? Има ли връзка разширяването на базата с преминаването към едносменния режим на обучение в школата или броят на учениците в Бургас се е увеличил?

-Точно така, имахме на предходната общинска сесия такава докладна, в която поискахме ОбС-Бургас да разреши промяна в параметрите за застрояване в ЦГЧ. Визирахме пространството, в което се намират две големи гимназии, които учат в една и съща сграда и са на двусменен режим на работа това са ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г. С. Раковски“. В тази сграда учат 2 хил. ученика. Единственото решение, което можем да предложим е построяването на нов корпус и такъв се предвижда да бъде построен. Трябваше да се отреди терен в рамките на съществуващия парцел, градоустройствената процедура вече тече. В същото време Община Бургас подаде свои проектни предложения, по програма на МОН, за да бъде изградена нова образователна инфраструктура. Тя е свързана с две направления. Тя е свързана с преминаването и на четиригодишните, на задължителна предучилищна подготовка, което предполага нови пространства за децата, необходимо е да се строят нови детски градини, защото съществуващите са с пълен капацитет. Предложихме на МОН да бъдат построени три нови детски градини. Едната ще бъдат в ЦГЧ, в к-с „Братя Миладинови“ и ще носи името „Морско конче“. Тръжната процедура е обявена, за да може в най-скоро време да бъде построена. Другите две ще бъдат построени в к-с „Меден рудник“ и в кв. Горно Езерово. В последния квартал няма детска градина, ползваме временно една постройка на Кооперацията.

В областта на училищното образование ситуацията е по-сложна. През последните няколко години съществено се увеличи броя на учениците, които приемаме в гимназиален етап на обучение. Това е хубаво, защото се обучават ученици не само от Бургас, но и от съседни общини, а през последните години и от различни области като Сливен, Шумен, Варна, София. Другата тенденция, която наблюдаваме и особено ясно изразена през тази година, което е във пряка връзка с коронавируса, е завръщането на семейства от чужбина и необходимостта те да започнат обучение в бургаските училища, така че и в тази посока също имаме увеличение на учащите деца. Нова тенденция, която през последната година е много чувствителна, много видима. Така че трябва да отговорим и на тези потребности.

Много са бургаските училища, които са на двусменен режим. Сред тях са СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Търговската  гимназия, ПГСАГ „Кольо Фичето“, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. За една част от тях имаме направен план, по който да усвоят пространства в самото училище и плавно да преминат към едносменен режим на работа. Чрез построяването на един от новите корпуси ще решим проблема на Математическата и Раковски.  

Другите две пристройка ще бъдат към  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПГКПИ. В IT гимназията е изпълнен целия капацитет на сградата. Има един корпус, който е изцяло рухнал, налага се да бъде реновиран, за да може следващите випуски да бъдат записани в училището. Имаме идеи за пристройки и към други училища, но все още нямаме технически проекти за тях. Ще се използва всяка възможност, за да можем да разширим капацитета на училищния сграден фонд, чрез който да се случи поетапното преминаване на всички училища на едносменен режим на работа. Акцентът обаче са по-малките ученици, тези които са в начален етап на обучение, следвани от професионалните гимназии.

Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, тенденцията, която наблюдаваме е много осезателна през последните години. Тази учебна година г-н Димитър Николов, нашият кмет, поиска специално разрешение от министъра на образованието в нашите професионални гимназиии броя на обучаващите се да бъде не 26, а 29  ученици. При започнал прием, нямаше как да се разкрият нови паралелки, поради това трябваше да се търсят други начини за решение в създалата се ситуация, за да можем да обхаванем ученицие, които желаят да се обучават в бургаските гимназии.  Радвам се, че министърът прояви разбиране, и с одобрението на МОН увеличихме бороя им в паралелка, но там където имаше такава възможност, за да не се нарушава отстоянието между учащите в клас.

– След отличните резултати от проекта „Първокласно начало“ и по искане на родители и учители, Община Бургас продължи реализирането му. Какво се случва с него?

-Приехме отново първокласниците в нова среда, в нови класни стаи и изцяло обновени като инфраструктура. Това, което мен ме радва, освен по-добрата база и по-добрите технически средства, с които разполагат учителите, разчитаме на научния екип от БУ „Проф. д-р Асен Златаров“, на екипа на проф. Папанчева, който извършва обучение на нашите учители за работа в такава среда и, който непрекъснато осъществява мониторинг над работата им. Този проект е уникален, няма друг такъв. Той е по идея на г-н Николов, успяваме да го реализираме за втора поредна година. В обстановката с COVID-19 не беше сигурно дали ще можем да го финансираме, но кметът каза, че всички други проекти могат да отпадат, но този е важен за нашите деца и за нас като град. В моите ресори отпаднали проекти няма.

-Мащабният ремонт, който ще преобрази напълно най-посещавания в града Диагностично-консултативен център I (ДКЦ I), т.нар. бивша Първа поликлиника, би трябвало да е на финалната права. Приключвате ли?

-Успяхме да финализираме проекта за енергийна ефективност в сградата на ДКЦ I . Д-р Ишкиева ми сподели, че сградата не е претърпявала ремонт 1968г, така че тя получи своето обновление отвън и инсталациите си отвътре. Това, което предстои там, за да можем да довършим ремонта, е реновирането на педиатричните кабинети. До месец-два се надявам да можем да свършим това, така че децата да имат малко по-привлекателна среда. Те са подложени на стрес, когато посещават лекарския кабинет, и възрастните също, но децата го изживяват особено ярко. Програмата е насочена към обновяването на тези пространства. ДКЦ I I или бившата Трета поликлиника също има нужда от такъв ремонт. Тази година успяхме да направим укрепването на сградата, защото имаше сериозни пукнатини вследствие на водите, които се вливат в основите по време на дъжд. Направихме отводнителните шахти, този проблем е изчистен.

-На какъв етап е процесът по изграждане на Университетска детска болница?

-По отношение на създаването на детска болница, това е приоритет в програмата на г-н Димитър Николов. Буквално преди няколко часа получихме уведомление от Европейската инвестиционна банка, че те вече са готови с докуметацията, която е оповестена на сайта им. Много скоро и ние ще изнесем информация, за да знаят всички заинтересовано лица, че могат да подават своите предложения за предпроектни проучвания и идейния проект за новата болница. Много е важно, че ще използваме световния опит за изграждане на структурата й. Построяването на сградата е лесната част, трудно е обвързването й с останалите медицински структури, така че да се получи комплексно обслужване на децата, които ще потърсят лечение в  болницата. След като бъдем готови, ще предоставим материалите на бургаските граждани за обсъждане и мнение, но преди това трябва да се намери фирма, организация, която да направи тези прочувания. Това е единственият такъв проект за България и след като една банка може да си позволи да инвестира в него, значи вижда перспектива и сигурност, че той ще бъде реализиран. Това много голям  проект. Тепърва ще говорим още много за него.

Бургас домакинства на мащабен международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина – BioInfoMed’ 2020. От днес до 10 октомври, в новопостроения Конгресен център на Морска гара, водещи учени от цял свят представят най-съвременните изследвания и иновации в областите биомедицина, биоинформатика, компютърни технологии, обществено здравеопазване и качество на живота. Как това събитие кореспондира с проекта за изграждане на Център по генетика и биотехнологии, над който също се работи?

-Бургас се заявява много активно в направленията информатика и медицина, и биотехнологии. Това са нашите силни страни в областта висшето образование, на науката и в областта на търсенията на нашите научни екипи. Генетиката и биотехнологията са бъдещето в медицината. Генетичните разработки, персонализираната медицина извеждат нови стандарти на живот. Това са много важно научни проекти, които са въпрос на близко бъдеще. Радвам се, че нашата научна общност се специализира в тази посока, неслучайно този форум се случва тук и световно известни имена са в Бургас.  Даваме ясна заявка накъде ще върви научната дейност и висшето образование в Бургас.

– Очаквате ли повече средства за здравеопазване и образование в новия бюджет?

-Със сигурност ще искам повече средства. Аз като човек, който отдавна работи в общинската администрация искам нещата да се случват. Поставям най-горещите проблеми, които трябва да се решат посредством бюджетно финансиране от страна на Общината. Не мога да кажа какви ще бъдат средствата, които ще отделим, но със сигурност здравеопазването и образованието ще бъдат приоритет и в новия бюджет. Те са приоритет в управленската програма на г-н Димитър Николов, нашият кмет, и аз съм в привилигирована позиция. Трудно се прави общински бюджет, проблемите на града са много различни. Всеки един зам.-кмет се опитва да изведе най-острите поставени от обществото. Надявам се да намерим финансиране за важните проекти в областите здравеопазване, образование и за всички останали отрасли. В сферата на здравеопазването трябва да направим всичко възможно да обновим сградния фонд на лечебните заведения, трябва да укрепим Медицинския факултет. Важно е! Подготовката на бъдещите лекари, влизането им в здравната система на Бургас е от изключително значение. В предходния си мандат г-н Димитър Николов, кметът на Бургас, положи огромни усилия да го има този факултет. Срещнахме сериозна съпротива в Бургас да има такъв факултет. Факултетът е факт. Той се развива успешно под ръководството на декана доц. Велинов. Надявам се бъдещите медици да се влеят в здравната система на Бургас, да подпомогнат лечебните заведения, които изпитват глад за специалисти в определена област на медицината. Ако не укрепваме факултета, ако не развиваме наука, за да имаме капацитет в това отношение, за да имаме хора, които са достатъчно добре и научно подготвени ще забавим темпото. Искаме ниво! Стремим се да създадем колкото се може повече отлично подготвени бургаски деца, които след образователния си цикъл да се завръщат в родния Бургас. Образоването е ценност!

– В професионален план работа, работа и отново работа. Какво си пожелавате в личен, г-жо Ананиева?

-В личен план всички си пожелаваме здраве. Ето защо здравеопазването е сериозен приоритет. То е важна предпоставка за качествен живот. Пожелавам си в моя дом да има здраве, внучките ми да напредват в науката. Имам три. Най-голямата е кандидат-гимназист и й предстои сериозна подготовка. Дано випускът им да има шанса, да приключи учебната година в присъствена форма.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email