Проф. д-р Костадин Ангелов впечатлен от здравните проекти на Бургас, областта ще си съперничи със столицата

Впечатлен съм от здравните проекти на Бургас за нов корпус на Комплексния онкологичен център и за изграждането на детска болница“. Това каза при посещението си днес в Бургас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той допълни, че след години областта ще си съперничи по ниво на здравеопазване със столицата.

Министърът и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха Комплексния онкологичен център, където Общината инвестира в оборудване на най-съвременна медицинска техника – апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, апаратура за брахитерапия Флекситрон и 5D скенер.

„Амбицията ни е да започнем да изграждаме хирургически корпус към КОЦ – Бургас. Всичките ни усилия са, за да осигурим максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания“, допълни Николов.

Той запозна Министъра на здравеопазването с етапите за осъществяване на идеята за изграждането на Университетска детска болница в Бургас. Теренът за нея вече е отреден- в двора на УМБАЛ Бургас, а амбицията е тя да обслужва пациенти от целия Югоизточен регион.

Община Бургас ще настоява и за увеличение квотата за прием на студенти в Медицински факултет Бургас за обезпечаване на все по- голямата нужда от медицински кадри в региона.

По-малкият брой заболели с COVID 19 в Бургас се дължи първо на спецификата на пристигащите тук и второ на организацията и координацията, направена в Бургас и региона„, каза още министърът. Той допълни, че такава организация като в Бургас има създадена на много малко места в България.

На срещите му в Бургас присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров и изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас – д-р Бойко Миразчийски, д-р Христо Бозов  – управител на „Комплексвен онкологичен център – Бургас“, д-р Димитър Желязков – заместник- директор на ЦСМП, д-р Лъчезар Томов – директор на РЗОК Бургас, Йорданка Ананиева – заместник кмет, д-р Лорис Мануелян.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email