10 отбора представиха своите идеи във финала на Хакатон On-line Здравеопазване – Бургас, организиран от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

10 отбора представиха своите идеи във финала на Хакатон On-line Здравеопазване – Бургас, организиран от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Сред участниците доминираха ученици от местните гимназии, които показаха високо ниво на познания по компютърно програмиране и информационни технологии. Интересни колаборации в отборното представяне се отличиха с находчиви идеи и реално приложение. Главен акцент в разработките на младите хора бе разрешаването на казуси, породени от епидемията от КОВИД-19, като преодоляването на струпванията от хора, промени в комуникацията и времето, прекарвано в изолация.

Официален гост на събитието беше Йорданка Ананиева – зам.-кмет по обазование, здравеопазване, социални и младежки дейности в Община Бургас. Представители на И.Т. фирмите СкейлФокус, Мусала софт, Технологика и Страйпс, които бяха част от журито на хакатона, поощриха участниците със собствени награди.

Класиране:

* Първо място – отбор Praxidike от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас – платформа „Helti“;

* Второ място – отбор I regret nothing от ПГМЕЕ – Бургас и БТУ – „Игра с желе“;

* Трето място – отбор ICE от ПГКПИ – Бургас – платформа за комуникация лекар – пациент – близки на пациента;

* Награда „Здравословно дистанциране“ – отбор all4one – платформа за места, важни за общественото здраве;

* Награда „Социално полезна идея“ – отбор Goosesoft – вендинг автомат за лекарства;

* Награда „Най-добро презентиране“ – отбор Infrablue – апликация за полезни храни;

* Награда „Най-добър екип“ – отбор When IT meets Biology – платформа за лактозна нетолерантност;

* Награда „Конфиденциалност“ – отбор MatrixTech – чат за хора в изолация.

Събитието бе организирано като част от инициативите по проекти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – КТРИО 5 – Европейска нощ на учените, Център за върхови постижения УНИТе „Върхови научни постижения в информатика и ИКТ” и „Изграждане и развитие на Център за Компетентност по Мехатроника и чисти технологии MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies)”.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email