Читалището в бургаското Рибарско селище – в регистъра на Министерството на културата

На ул. „Консервна” №36 в Рибарското селище край Бургас пристигна дългоочаквано известие от Министерството на културата. Народното читалище „Димитър и Константин Миладиновци – Струга – Рибарско селище Бургас – 2020“, вече е регистрирано на този адрес и е вписано в регистъра на Народните читалища в България под № 3707.
Новината стана повод за извънредно заседание на читалищното настоятелство с участието на председателя на Сдружение „Морски сговор” Димитър Янчев и настоятелството с председател д-р Димче Миладиноски, зам.-председател д-р Стефан Пейков и популярния бургаски общественик юристът Стоян Проданов. На него бе обсъдена програмата за дейност през 2021 г., като особено внимание бе обърнато на обработката, съхранението и бъдещото ползване на голямото варненско дарение от книги и издания на „Морски вестник – Варна”, както и на благородния жест на известния български будител проф.д-р Иван Гаврилов за дарената колекция от новоиздадени книги – някои от тях посветени на историческите и културните връзки между България и Македония и ролята на българските черноморски селища за приютяване на бежанците от Македония и Тракия.
Председателят д-р Димче Миладиноски съобщи на настоятелството, че се очакват още постъпления към фонда на читалищната библиотека, които изискват съхранение и условия за ползване с читалня и книгохранилище. Подадената молба в Община Бургас – в съответствие със Закона за народните читалища в България, подхранва очакването подходящо помещение да бъде предоставено в района на селищното образувание. В него ще бъде устроена първата рибарска библиотека по българското (и не само) Черноморско крайбрежие.
Зам-председателят д-р Стефан Пейков съобщи, че е заявено приемането на народното читалище в Съюза на народните читалища в България. Молбата ще бъде разгледана на предстоящия конгрес на народните читалища, а дотогава културната организация на бургаската рибарска общност ще се ползва от преференциите, подкрепата и правата на авторитетния български читалищен съюз.

Удостоверение на Министерството на културата за вписване в регистъра на народните читалища.
Селищното образувание Рибарски пристан е отбелязвано на всички европейски карти от XVII в. насетне. Една от най-красивите е тази на  Е. Тетбу дьо Марини – французин, холандски морски офицер и вицеконсул, който оценява значението на селището и залива му през 1822г. (отсечка от План на Бургаския залив, публикуван 1830 г, печатан, оцветен, сканиран от книга в Националния държавен архив – Хага, Картен отдел – STS 81. Nr 29, ДА «Тракия» ГЕОПАН)
Това се оказва недостатъчно за Български пощи и два века по-късно да откажат да доставят писмото от Министерство на културата до неговите обитатели – то е върнато с текст: „Не може да бъде доставено – извън регулация”.
Из дарението на родолюбеца проф. Иван Гаврилов за рибарската библиотека – издание на БАН.
Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email