Читалища се събират на семинар в Бургас

Регионален експертно консултативен информационен център „Читалища“ организира в Бургас семинар на тема: „Предизвикателствата пред читалищата днес“. Той ще се проведе на 16, от 10:30 часа, в зала „Петя Дубарова“ в културен център „Морско казино“. Основен лектор ще е изпълнителният директор на фондация „Народни читалища“ и бивш заместник-министър на културата с ресор „Читалища“ Юрий Вълковски. В събитието ще участват и представители на Община Бургас. Темите:

Одобряване от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за народните читалища;

Създаване на национална програма за обновяване на сградния фонд и сценична механизация и техническо оборудване на читалища и възвръщането на ролята им като уникални средища за културни, образователни и други мероприятия.

Теми на дискусия от широкия кръг представители на читалищните деятели в Бургаска област ще са:

Подкрепа за читалищната общност сама да създаде стандарти за читалищната дейност, в нейното многообразие от любителското творчество до краеведските дейности;

Анализ на механизма на финансиране;

Обмяна на опит, стимулиране на иновациите чрез успешни примери;

Популяризиране на добрите читалищни примери.

Междувременно кметът Димитър Николов пое ангажимент през следващите 4 години да бъдат обновени десет и повече бургаски читалища. По време на срещата ще стане въпрос и за тях.

Модератори на бургаското събитие ще бъдат експерттите Велислава Биволарова и Калина Кунева.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email