Четирима американци ще участват в плувния маратон от острова до Моста, записването продължава до 16 юли

Тази година традиционният бургаски плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста ще премине с международно участие. В него се записаха четирима американски граждани от двата пола, като това се случи със съдействието на посолството на САЩ у нас. До състезанието остават само няколко дни. То ще се проведе на 18 юли, събота, а записването на желаещите да се пробват по близо 7-километровата дистанция ще приключи на 16 юли, четвъртък. Дотук списъкът с участници съдържа имената на около 60 плувци от цяла България и четиримата американци. По този повод разговаряме с Хариета Гарибян – Плувен клуб „Метропол“.

Метеорологичната прогноза за събота е добра. Все пак Община Бургас си запазва правото да отложи плувния маратон за друга дата при извънредни обстоятелства. В настоящата обезпокоителна за всички хора по света ситуация с КОВИД – 19, ще бъдат отговорно взети необходимите превантивни мерки за опазване здравето на всички, ангажирани със състезанието като участници и организатори. За целта съботата ще започне с прегледи на Морската гара в Бургас – на кръвно налягане, температура, физическа кондиция… Стартът ще бъде даден в 09.30 часа на остров Света Анастасия, а награждаването е насрочено за 12.30 часа на Моста!

Според наредбата на Община Бургас участниците трябва да са навършили 16 години. Затова нека по-младите желаещи имат търпението да навършат тази възраст.

* В текста долу можете да се запознаете с всички изисквания за участие и подробности за начина на провеждане на плувния маратон:

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

В маратона могат да участват всички жители и гости на град Бургас, навършили 16-годишна възраст, записали се в определения срок и преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши на 18 юли 2020 г. (в деня на провеждането) от 07:30 ч. до Морска гара – Бургас. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За тези, които са под 18-годишна възраст, задължително се изисква съгласието и подпис на единия от родителите.

ВРЕМЕ И МЯСТО ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МАРАТОНА

Състезанието ще се проведе на 18 юли 2020 г. Стартът ще бъде даден от остров Света Анастасия в 09:30 ч. Всички желаещи да участват трябва да се явят в същия ден в 07:30 ч. на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до о-в Света Анастасия. Регистрацията ще приключи в 08:30 ч. на 18.07.2020 г. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Разстоянието по права линия е 6400 метра.

УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

– Участието е индивидуално и се допускат лица навършили 16 годишна възраст.

– Разстоянието от о-в Света Анастасия до Моста може да бъде преплувано в свободно избран стил. Не се разрешава използването на помощни средства, като плавници, лопатки за ръце, дъски и помощ отвън.

– Стартът ще бъде даден от о-в Св. Анастасия в 09:30 ч. Участниците трябва да се наредят в една линия във водата, еднакво отдалечени от брега. Предварително ще бъдат извозвани с корабче до о-в Света Анастасия. Финалът на Маратона ще бъде на Моста.

– Състезателите плуват самостоятелно към финала. При отклонение от маршрута съдиите от лодките  ще коригират участниците.

– Времето за финиширане е фиксирано и е 1 часслед финиширането на първенеца, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери. Участник, който по време на преплуването се нуждае от медицинска или друга помощ, или желае да прекрати участието си, трябва да подаде сигнал с многократно движение на изпъната ръка.

– Организаторите запазват правото да не допускат до участие състезатели по усмотрение на организационния комитет.

– С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут.

– Организаторите запазват правото да внасят промени в началния час на маратона.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ

– Класирането е до 10-о място, отделно за мъже и жени.

– Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди:

1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв., 7 място – 125 лв., 8 място – 100 лв., 9 място – 75 лв., 10 място – 50 лв.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПРАВОУЧАСТИЕ

– Всеки участник трябва да представи личната си карта.

– Декларация по образец.

– Свидетелство за медицински преглед или да му се извърши такъв в деня на мероприятието.

– ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ СЕ ПОДАВАТ ДО 16 ЮЛИ ВКЛЮЧИТЕЛНО НА ИМЕЙЛ harietagar@abv.bg ИЛИ НА ТЕЛЕФОН: 0888 239 720.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email