Честваме 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов с балета „Лебедово езеро“ на 13 август

С балета „Лебедово езеро“, на 13-и август от 20.30 часа, на сцената на Летния театър ще бъде чествана 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов – едно голямо име в съвременния български културен живот. Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера – Бургас е оставил своя траен отпечатък – в художествен и естетичен план, в творческата продукция на бургаската културна институция.

Събитието се провежда в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, реализирани от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас.

На 18 юни т.г., на организираната от Община Бургас официална церемония, проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен със специална награда за изключителни постижения в културната сфера – за цялостен принос в съвременния български културен живот – реализацията на мащабни и интелигентно поднесени танцови спектакли. Проф. Хикмет Мехмедов изказа благодарност – както към бургаския градоначалник, за удостояване с високото отличие, така и на директора на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев и целия състав на Бургаската опера – за дългогодишното ползотворно творческо сътрудничество. Именитият хореограф и режисьор изрази своята надежда за един мирен свят, в който ще съществува възможност за творческа изява на талантите.

Премиерата на балета в четири действия „Лебедово езеро“, изваян на фона на безсмъртната музика на Чайковски, е на 30-и май 2016 г., в Зала Опера, по идея на директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р  Александър Текелиев. Великолепният спектакъл, блестящите солисти, невероятният заряд, финес, синхрон и вълнуващи послания разкриват безсмъртната история за превъплъщенията на любовта, омагьосаната идилия и неочакван финал, апотеоз на всепобеждаващата сила на най-светлите чувства. Внушителната, мащабна, поднесена с творчески размах и брилянтен усет към детайла, постановка, режисура и хореография, са на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/. Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните „Сваровски“ по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  Иван Токаджиев. „За първи път показваме комбинация между рисуван и принтиран декор“, споделя Токаджиев относно считаната за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която подсилва сетивата на публиката.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които дебютира младата, красива, талантлива и одухотворена примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова,  оживяват и тези на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба – през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ. В ролята на  Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е премиер балетистът Емил Йорданов. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Добрина Бахова. Светлан Николов влиза в образа на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Даниела Туртуманова, Адриана-Мария Манасиева, Стоян Фъртунов, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Огнян Иванов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

Внушителни, мащабни, интелигентно поднесени – с творчески размах, естетическа визия и брилянтен усет към детайла, са постановките на проф. Хикмет Мехмедов. „Една нощ в Париж“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Ромео и Жулиета“, „Спящата красавица“, „Шехерeзада/ Романтично“, „Куклената фея“, „Валсът/ Болеро“, „Пролетно тайнство/ Любовна магия“, хореографията на мащабната оперна постановка „Аида“ и много други са постановките, реализирани на сцената на Държавна опера, в които проф. Мехмедов е вплел творческия си импулс и оригинален авторов почерк.

След фурора на премиерния балетен спектакъл „Лебедово езеро“, постановчикът проф. Хикмет Мехмедов е награден с Кристално огърлие, приз на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. То е връчено на балетмайстора от проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Отличието е присъдено по случай 45 години творческа дейност на проф. Мехмедов и изключителните му успехи като хореограф и педагог. През следващата, 2017 г., проф. Мехмедов получава престижната награда „Златна муза“ за постановката на „Лебедово езеро“. Наградата е учредена от Сдружение „Асоциация на българските хореографи“ и се провежда за първи път през 2017 г. Събитието е едно от най-важните годишни мероприятия за танцовия свят в България.

Постановките на Хикмет Мехмедов „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“ и „Пепеляшка“, излъчени онлайн в програмата за класическа музика „Заедно в кризата“, инициирана от БНР и Софийската филхармония, са гледани над 20 000 пъти.

Днес, 11 август, от 18 часа, в залата на Кукления театър ще бъде представена книгата, посветена на неговия творчески път „Четири имена за една личност“, с автор Недко Георгиев.

Билети за „Лебедово езеро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър, преди самия спектакъл.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email