ЦПЛР организира ученически конкурс на тема „Св. Пимен Зографски-първият български будител”

В ЦПЛР – Бургас очакват рисунки, разкази и есета за свети Пимен Зографски по повод 400 години от успението на светеца. Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към изобразителното изкуство, литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява.

В него може да участват ученици от 1. до 12. клас. Срокът за изпращане на рисунките е 21 октомври на адреса на Центъра за подкрепа на личностното развитие – улица „Райна Княгиня“ 11, а литературните творби се изпращат до 21 октомври на имейл адрес: smartodk@abv.bg .

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 29 октомври в Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“ от 17:00 часа.

Организатори на конкурса са Община Бургас, ЦПЛР- Бургас, Инициативен комитет за честване на  400-та годишнина от успението на свети Пимен Зографски и Неделно училище към храм „Свети Пимен Зографски“- кв. „Крайморие“.

За  повече информация: 056/844549, 0878238632- Атанасия Петрова- организатор в ЦПЛР- Бургас. Подробности за статута на конкурса ще откриете в прикачения файл.

Църковният празник на Свети Пимен Зографски се отбелязва на 3 ноември. Той е обявен за покровител на българските художници през ноември 1993 г. , по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) „Св. Пимен Зографски“. Денят се празнува от художниците иконописци и реставратори.

Според легендата, рожденото име на Св. Пимен е Павел. След като разпродал имуществото си, се е замонашил на Атон. Там е получил името Пимен но когато станал 55-годишен св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Години наред св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи. Посетил е София, околности, след това дълго време работи из Южна България и Бачковския манастир. Дейността му обхваща и Северна България, където е посетил много градове: Видин, Силистра и др.

С името му се свързват около 300 черкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Сеславският /на снимката/, Смиловският и Суходолският манастир. Мощите му са пренесени в Суходолския манастир (някога се е намирал във Видинската епархия, днес – в Княжевацка околия, Сърбия).

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email