Цветница е! Честит празник на цветята и вярата в доброто!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден, от всички християни. Денят е познат още с имената Връбница, Цветна неделя и Куклин ден и е един от най-хубавите пролетни празници. Имен ден на Цветница празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, дървета и храсти.

Цветница се свързва с библейската история за влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди Пасха. Като научават в Иерусалим, че Исус идва, тълпи народ, дошли там за празника Пасха, вземат палмови клончета и излизат надалеч да Го дочакат, като му устройват царско посрещане: някои застилат пътя с дрехите си, като с килим, други секат клони от дърветата и полагат на пътя, и всички се вливат в множеството, което окръжава Спасителя, обзети от радостно вълнение. Когато шествието стига на превала на Елеонската планина и светият град се открива за погледа, целият народ, ликувайки, започва да слави Бога с хвалебни песни: «Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!»

В българската традиция вместо палмови, маслинови и лаврови клонки се използват върбови, откъснати на Лазаровден. В църквата се носят върбови клонки и цветя, а след тяхното благославяне от свещеника се връщат у дома. Цветята се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец, който се поставя на входната врата, за да пази дома от злото.

Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава риба. Седмицата, започваща в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение, след които идва Възкресението и Благата вест за Спасението на вярващите!

На Цветница се извършва и един от обичаите, свързан и с Лазаровден – кумичене. Тогава лазарките пускат венците си от върба в реката. Чийто венец излезе най-отпред, неговата собственичка получава титлата „кумица“. Към нея всички трябва да се отнасят с уважение, да я почитат и да търсят съветите й през цялата година. Кумицата пък трябва да устрои празнична трапеза за останалите моми в селото.

Честит празник и честит имен ден на всички с цветни имена!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email