Цвета Делчева-носител на голямата награда в Националния литературен конкурс „Христо Фотев“: Искам да бъда неповторима като форма, език и литературен експеримент

„Много съм радостна от новината, че получих наградата в  Националния литературен конкурс „Христо Фотев“. Книгата е необичайно голяма за сборник с поезия, аз не я наричам стихосбирка и държа да не се нарича така защото вътре има стихове, които са използвани като градивен елемент. Впечатлена съм от книгите, които са участвали в конкурса. Още когато разбрах, че съм в 10-те номинирани бях много радостна защото това е едно внимание към книгата и повод да бъде прочетена. Предполагам, че много хора ще бъдат огорчени, когато има някакво състезание, само първият се радва. Надявам се да не разочаровам другите участници защото наистина това е една голяма радост, за която нямам вина“.-това сподели за Общинско радио „Гласът на Бургас Цвета Делчева, която е носител на голямата награда в Националния литературен конкурс „Христо Фотев“.

Събитието бе излъчено онлайн във фейсбук страницата на община Бургас. Така стотици ценители на изящното слово не само разбраха в реално време имената на отличените автори, но и чуха техни стихове в  изпълнение на актьорите Невена Цанева и Никола Парашкевов.“Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си. В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме – непреходността и неповторимостта“, подчерта председателят на журито д-р Лорис Мануелян. Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени  три вместо две съпътстващи награди – на Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов. „Въпреки особените обстоятелства, спазихме традицията да обявим победителя в националния конкурс на рождения ден на Фотев.  Искам да поздравя всички участници от името на кмета Димитър Николов и да ги  призова  да се включат и в следващите издания на конкурса, защото следващи издания ще има!“, заяви зам. -кметът по култура Диана Саватева.

Цвета Делчева е родина в Панагюрище през 1960 -та година. Живяла е в София, Белгия и Виена. От 9 години е в България. Има Първа награда за поезия в Шумен, номинации за наградата „Хеликон“, Портал „Култура“. Има две преведени на немски и френски стихосбирки. Юрист по образование.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email