Фестивалът за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ ви очаква от 7 август в Созопол

Международнията фестивал за куклен и площаден театър „ Арлекино и Марионета“, проведен за първи път през юни 2019 г., предложи на жителите и гостите на гр. Созопол интересна програма с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации, като Московски куклен театър и Призма театро (Италия/Франция). Майсторът на Комедия дел Арте – прочутият италиански режисьор Карло Бозо, бе специален участник в програмата на събитията. Изключителният зрителски интерес към фестивалните изяви даде основание на организаторите от Театрална къща „Мариета и Марионета“, в партньорство с Община Созопол и продуцентска компания „Интернешънъл филм сървиз“, да продължат напред – към второто издание на „Арлекино и Марионета“.

От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета. Почти всички изяви ще се проведат на ОТКРИТИ СЦЕНИ в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие.
Постоянни сцени на фестивала ще бъдат: Амфитеатърът в центъра на Стария град, дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „ Отец Паисий“. В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации:

Всички основни и съпътстващи събития са предназначени за широк кръг зрители, с ВХОД СВОБОДЕН. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда – калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

По думите на маестро Карло Бозо, Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и да се превърне във „втори Авиньон“ – емблематичен летен център на театралното изкуство.

Източник: Театрална къща „Мариета и Марионета“

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email