Учителят по програмиране Петър Петров: Основната роля на преподавателя е да запали жаждата за знания

Разговаряме с Петър Петров, който е преподавател по “ Професионална подготовка-програмиране“ в ПГЕЕ “ Константин Фотинов“ град Бургас. Той е само на 24 години, но учителства още отпреди 4 години. Той е завършил „Софтуерни технологии и дизайн“ в Пловдивския университет. Той е и бивш участник в редица Национални състезания и олимпиади по информатика и информационни технологии, а също така е работил и като програмист.

„Основната роля на преподавателя е да запали жаждата за знания в учениците си и да им помогне да се развият, а не просто да ги принуди да изучават суха теория в името на една оценка. Нашите ученици в България са на достойно и конкурентноспособно ниво спрямо връстниците си по света. Като резултат нашите ИТ специалисти се превръщат в едни от най-добрите в света и има редица класации, които доказват това. Нашите ученици в Електрото въпреки дистанционното обучение и отменените състезания се представят все по-добре. Пример за това е успешното класиране на нашия ученик Алекс Холасян от 10-ти „Г“ клас за Национален кръг на Олимпиадата по информационни технологии.“-сподели специално за Общинско радио Петър Петров.

Той каза още, че учениците успяват да се реализират успешно в различни професионални сфери и в частност в ИТ сферата след завършване на образованието си. Макар, че той преподава вече от 4-ри годиниима ученици, които вече успешно работят като програмисти в Български и международни компании. Част от тях продължават да подкрепят училището и застават зад инициативите му и помагат на настоящи възпитаници в учебното заведение.

“ Дистанционното обучение навярно бе предизвикателство за всеки един човек въвлечен по някакъв начин в образователната система, независимо от неговото йерархично ниво. В този смисъл смея да твърдя, че ние бяхме едно от първите училища, които успяха да въведат обучението от разстояние. Предпоставките за това бяха използването на платформи за електронно обучение и преди корона кризата в нашето училище.“-допълни още Петър Петров.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email