Учени от БАН представиха в Бургас разработки на образователни онлайн игри и 3D визуализации на предмети от „Акве калиде“

В периода 8-11 юни Регионалната библиотека „П.К. Яворов“ в Бургас е домакин на национален форум „“Акве калиде“ в цифровия свят“, на който се представят постигнати резултати и демонстрации по Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Ръководителят на Регионален академичен център на БАН – Бургас и председател на Общински съвет 0 Бургас – проф. д-р Севдалина Турманова – приветства участниците и благодари за съвместната работа с Института по математика и информатика на БАН, който първи откри свое изнесено звено в морския град преди година, с фокус върху дигитализацията на културни единици.

Доклади и демонстрации на разработки по програмата направиха проф. д-р Десислава Панева-Маринова, проф. д-р Радослав Павлов, доц. д-р Детелин Лучев и гл. ас. д-р Максим Гойнов от ИМИ БАН. Екипът от учени показа демо версии на образователни игри с уеб базирана технология и такива с очила за виртуална реалност за 3D представяне на експонати от залите на Археологическата експозиция.

Събитието се организира от Институт по математика и информатика, БАН и Регионален академичен център на БАН – Бургас, със съдействието на Регионален исторически музей – Бургас и Регионална библиотека „П.К. Яворов“ – Бургас. Специалисти от четирите научни организации работят заедно по проблемите на дигитализацията на културното наследство от 8 години. Резултатите от тях се изнасят публично по време на ежегодната международна конференция DIPP под егидата на ЮНЕСКО. През 2022 г. тя отново ще се проведе в Бургас, а материалите на учените се публикуват в световните бази данни SCOPUS и Web of Science.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email