Утре, сряда обявяват отличените участници в IX Национален литературен конкурс „Море“

На 11 май 2022 г., от 17:30 часа, на открита сцена на ул. „Алеко Константинов“, журито ще обяви отличените участници в IX Национален литературен конкурс „Море 2022”, организатор Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”, със съдействието на Община Бургас и издателска къща „Знаци”. Ще бъде представена също и книгата „Солени молекули” на Калоян Христов, носител на Голямата награда за 2020 г.

Първото издание на конкурса е през 2003 г., като част от програмата по откриване на Звено за информация и обучение на незрящи под заглавие „Излекувай болката с любов”. Следват второ издание „Обич за различния”, трето, свързано с честването Деня на Европа и по тема „Бургас с попътен вятър към „Европа”, и четвъртото издание е „Морето-любов, болка и мечта”.

От 2007 г. конкурсът се свързва и е част от проявите на читалището по повод 11 май – Денят на братята Кирил и Методий и патронен празник на читалището.

С решение на Читалищното настоятелство конкурсът за есе се обявява за национален с името „Море”, като включва и поезия.

През годините в журито са били изявени творци от Бургас и страната: Недялко Йорданов, Пламен Дойнов, Митко Новков, Паруш Парушев. Керана Ангелова, Стоянка Грудова, Ваньо Вълчев, Венда Райкова, Калина Тельянова, Росен Друмев, Елка Василева и други.

Тази година председател на журито е д-р Иван Христов, членове – Катерина Стойкова, Румяна Емануилиду и композитора Георги Милтиядов.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email