Установено е второ лице на територията на град Бургас носител на коронавирус. От днес се забранява и ползването на всички кафе автомати

„Вече има установено второ лице на територията на град Бургас носител на коронавирус инфекция. Това е младо момиче, от Англия. Локализирани са контактите с близките и хора / двама души/. Получаваме пълно съдействие от близките на момичето. Няма сериозни клинични отклонения. На територията на града има 18 бедстващи Грузинци, които са попаднали в хипотезата на Министерската заповед за лица от трети страни. Влезли на „зелена граница“ в България, но в момента не могат да излязат от Фериботен комплекс. Имат сериозни проблеми с обезпечаване на средства за преживяване, за това ние сме ги настанили и очакваме външно Министерство на Турция, Грузинското посолство да организират санитарен коридор за извозването им“-заяви днес кметът Николов по повод редовния брифинг на общинския кризисен щаб. Той каза още, че от днес се забранява ползването на всички кафе-апарати на територията в града, по уличната мрежа и в сградите. Препоръчва се на жителите да не ползват детските площадки и фитнес уредите. Днес стартира и раздаване на флакони с течен дезифенктант на всички домоуправители, които са регистрирани. Приоритетно ще бъде започнато с големите 18- етажни блокове, вече има налични повече от 200. Осигурени са 100 дозатора за Бургасбус и вече са монтирани в мрежата, 100 % са покрити с дозатори здравните заведения, големите търговски вериги, на места където се движат повече хора. Днес ще бъде изпробвана и нова форма за измерване на температурата на жителите в гетата с дрон. С днешна дата случаите на задължителна карантина са 172 души и 17 с отклонения за неспазване на карантината. Кметът Николов каза още, че за момичето което се е прибрало от Англия са установени всички пътници, с които е пътувало в самолета, те са 74, всички са предупредени от службите. От тях 6 са на територията на Бургаска област, като всички са със строго спазване на карантина.

“ И двамата пациенти са в процес на оздравяване. Изолирали сме всички контактни. Днес за пореден път са доставени на УМБАЛ предпазни облекла. Изготвен е алгоритъм за действие за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и за общопрактикуващите лекари, той ще бъде променен на 48 часа ако ситуацията го наложи“.-каза по време на днешния брифинг директорът на РЗИ – д-р Георги Паздеров.

„Днес пациентката е в изключително добро състояние. Подобряват се параклиничните изследвания, предстои да се вземат двете поредни проби. Вчера от територията на лечебното заведение е имало трима съмнителни, взети им са проби, но са излезли отрицателни. Колегите, които обслужват пациентката са облечени с лични предпазни средства, те не се смятат за контактни. Обстановката е съвсем нормална“.-допълни д-р Миразчийски-шеф на УМБАЛ Бургас

„В лабораторията за генетичен анализ вчера постъпиха 6 проби и 6-те бяха отрицателни, като допълнително правим скринингов анализ с антигенните тестове, които също показват отрицателни резултати. Всеки от контактните и тези, които са с клинична картина на ОРЗ постъпват в лабораторията, правят се тестовете“.-думи на Доцент Велинов – декан на новия Медицински факултет по повод обстановката.

„По отношение на ромското население. Регистрирали сме много завърнали се лица. Явно все още не са запознати с мерките.Няма да позволя да има безредици. Засилено е полицейското присъствие. Разпоредил съм и други мерки в местата с ромско население, които най-вероятно ще дадат резултат. Имаме задържани, ще продължим със задържанията“-каза на брифинга – директорът на ОД на МВР – старши комисар Радослав Сотиров.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email