Усетете атмосферата на бъдещата модерна библиотека на Бургас чрез виртуална разходка

Строителните дейности в новата сграда на библиотеката наближават финален етап. От супермодерните хранилища с подвижни стелажи-комактоси в сутерена, през изложбените зали и открити пространства за срещи на читатели с книги и периодика на първия етаж, през внушителните заемни, предназначени за богатия и уникален библиотечен фонд на втория етаж, до музея за съвременно изкуство, зоните за детско творчество и отдих на третия етаж с панорамната тераса към бъдещия красиво уреден двор с уютни пространства…

Имах удоволствието, заедно с чудесния екскурзовод – директорът на библиотеката Яна Кършийска, да се разходя из все още необзаведената сграда. Каня ви да се присъедините към нашата кратка ноемврийска виртуална разходка, за да усетите сами атмосферата на бъдещия дом на книгата в Бургас – несъмнено привлекателен за младото поколение с модерната визия, съвременните технологии, разчупените пространства, зелени кътчета и многобройните приятни изненади за читателя:

Сградата е вече изградена. За фасадата са използвани материалите, с които се изграждат съвременните институционални сгради в Европа – HPL плоскости. Монтирани са асансьорите, покривът е завършен, текат довършителни дейности. Доставено е част от оборудването, работи се по вътрешното обзавеждане.

Проектантът на интериора инж. Павел Димитров, упражняващ авторски надзор по изпълнението на обекта, коментира: „Сградата е в доста модерен вид, така че интериора спазва съответно и цялата насока. Разчитаме на широки отворени пространства с ясни подови линии, с лесна ориентация на ползвателите. Осигурено е изключително голямо количество от рафтове и стелажи за събиране на всички видове книги, разделени в няколко сектора. Заложили сме на абсолютно естествена визия, с изчистени праволинейни форми. В момента това, което е монтирано, е по втория етаж на библиотеката. Голяма част от текущото оборудване е тука, доставени са много от периферните мебели, които не са свързани конкретно с размери… Работят по трети етаж. Отвън в момента с кранове внасят мебели, които са по-обемни. Всичко тече в рамките на посочения срок.“

Сградният комплекс включва Културно-образователен център за съвременно изкуство – пространство, предвидено за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, развитие на творчески индустрии. В обособените зони за игри и детско творчество се намират ателиетата за младите автори. Z Space стена с образователни модули, стационарна машина за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови, 3D принтер и копирен център са част от нововъведенията, чрез които читателите ще се докоснат до актуалните технологии на най-модерните световни библиотеки.

Новият културен център се издига на мястото на бившата немска болница, с пешеходен достъп от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и автомобилен – от ул. „Средна гора“. Бивша държавна собственост, с решение на Министерския съвет сградата бе прехвърлена на Община Бургас, в отговор на нуждата на града от съвременна библиотека, която да събере фонда на 4-те отдела, разположени в отделни сгради, отдалечени една от друга: на ул. „Богориди“ №21, на ул. „Булаир“ №10, на ул. „Шар планина“ №18 и в ОДЗ №30 на ж.к. „Изгрев“.

Регионална библиотека „П. К. Яворов“ е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България. Изграждането на настоящата сграда цели осигуряване на привлекателна и достъпна културна, образователна и възпитателна среда за всички граждани и гости на Бургас. Проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно – образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“ се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, финансов инструмент „Фонд за устойчиви градове“ и собствен принос на Община Бургас.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email