„Улични балади“ събира съвременни гласове от България и Швейцария в Бургас

Саундскейпът или звуков пейзаж на живо представлява музикални импровизации, шумове и откъси от прочетени текстове. Десет български автори говорят за настоящето чрез гласовете на исторически, митологични или легендарни личности по техен избор.

Литературният материал е интерпретиран от шестима артисти – музиканти и актьори, от България и Швейцария. Звуковата картина се разгръща в продължение на два часа в хода на пърформанса и публиката може да се включи по всяко време. Интересната инициатива ще зарадва бургазлии и гости на 5 октомври в Центъра за съвременни изкуства и библиотека /ет.1/ от 18.00 часа.

Събитието ще се проведе с подкрепата на Община Бургас и при вход свободен.

Като част от планираното турне в България през октомври, трима музиканти от швейцарския ансамбъл SOUNDSCAPE.LIVE ще се срещнат с трима изпълнители от България – една цигуларка и двама актьори. Тяхното сътрудничество ще доведе до създаването на двучасов пърформанс в различни изложбени зали и обществени пространства. През следващата година създаденото музикално и литературно съдържание ще бъде представено в Швейцария, както и на различни фестивали за култура и музика в Европа.

„Улични балади“ трябва да се разбира като проект-модел, който представя една тема в различни контексти и привлича разнообразни аудитории.

Изпълнители от Швейцария

Регина Хой (вокал/цигулка)

Рето Сен (вокал/кларинет)

Беат Фьогеле (вокал/тръстиков орган)

Изпълнители от България

Биляна Вучкова (вокал/цигулка)

Никол Оташлийска (глас)

Иван Станчев (глас)

Автори от България

Георги Господинов

Иван Димитров

Кристин Димитрова

Здравка Евтимова

Ангел Игов

Стефан Иванов

Деляна Манева

Иванка Могилска

Стефан Прохоров

Александър Шпатов

Автори от Швейцария

Мартина Клавадетшер

Саша Гарцети

Джорджина Хомерли

Рут Луусли

Сунил Ман

Стефан Монтафон

Сара Елена Мюлер

Драгица Раджич Холзнер

Гийом Рис

Антон Рубин

Карин Рихнер

Матео Терцаги

Мари-Жан Урех

„Улични балади“ има амбицията да събере на едно място гласове от цяла Европа, за да дадат своята гледна точка към настоящето. Проектът ще се развива в рамките на няколко години на етапи, които ще придобиват формата си в зависимост от съответното географско положение и неговия контекст. Целта е да се използват артистични и музикални средства, за да се създадат творчески пространства за общи преживявания.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email