Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли

Удължават с 14 дни, до края на месеца извънредната епидемична обстановка – съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг с Национални оперативен щаб днес.

„Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с две седмици, до края на юли. Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион”, каза Ананиев. На базата на критичен анализ на ситуацията, здравният министър препоръча ограничаване на масовите мероприятия: „Масовите мероприятия трябва да се намалят до минимум. През последните седмици забелязваме силно разпространение на вируса при масови мероприятия”.

По думите на министър Ананиев, засега не се планира прилагане на нови ограничителни мерки в национален мащаб, но здравното министерство ще наблюдава ситуацията и при необходимост може да вземе решение за допълнителни ограничения. Във футболния клуб „Черно море” са регистрирани 15 случая на коронавируса. Ако се установят подобни огнища и в други клубове ще се обмисли футболните мачове да се играят без публика – съобщи той.

Относно носенето на маска на закрито, държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че по време на професионална изява – събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, т.е. докато изпълнява задълженията си, може да бъде без маска.

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посочи, че в момента има 35 щама на коронавируса, като 33 от тях са мутирали и са станали „по-прилепчиви”. Същевременно няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб. Подчерта, че единственото доказателство, че даден пациент няма коронавирус, е двоен PCR тест. Заразеният, дори да не е болен, отделя вируса и може да заразява. При положителен и отрицателен PCR тест се приема резултатът от положителния, тъй като отрицателният може да е следствие на недобре взета или лошо съхранена и транспортирана проба. Няма как изчистен от инфекцията човек да даде фалшив положителен резултат, тъй като РНК на вируса изчезва от тялото в рамките на часове, поясни Кантарджиев.

Председателят на Националния оперативен щаб, генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, посочи, че към момента няма официално одобрено лекарство за COVID-19, нито от СЗО, нито от ЕС и САЩ. Медикаменти като „Ремдесивир”, „Хидроксихлорохин”  и др. са позволени като спомагателни средства за лечението на заболяването.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email