Трябва да се популяризира историческото наследство по Черноморието

Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие, придружена от кмета Иван Алексиев.

Тя разгледа Тракийска култова сграда Хероон от Римската епоха – 2-4 в. от н.е. Сградата е разположена под могилен насип в местността „Палеокастро“ в некропола на римския град Анхиало на няколко километра от Поморие. Планът на гробницата – камера, коридор и помещения фланкиращи входа – е характерен за култовата архитектура в Тракия от предримската епоха.

Предстои консервация на обекта и благоустройство на околното пространство, както и осигуряване на паркоместа за по-лесен достъп на посетителите. Ще бъде подновен туристическият информационен център в Поморие с логото на Министерството на туризма, който ще осигурява повече информация на туристите, интересуващи се от този вид туризъм. Целта е да бъдат съчетавани почивка и ваканция с посещения на културно-исторически забележителности и винени дестинации.

В близост до гробницата се намират и няколко изби, които привличат вниманието на гостите. Вицепремиерът посети една от винарните и поясни, че развитието на винения туризъм е от изключително значение за района, тъй като това би добавило стойност към туристическия продукт, както и да разшири крилата на летния сезон.

Източник: Министерство на туризма

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email