ТРАНСФОРМИРАТ ВОДНАТА КУЛА В ПОМОРИЕ В АРТ КОМПЛЕКС ПО ПРОЕКТ

В Поморие стартират строителните дейности по проекта за реконструкцията на съществуващата Водна кула и превръщането ѝ до началото на следващия туристически сезон в Арт комплекс с музей на рибарството.

Договорът за безвъзмездно финансиране бе подписан през октомври 2020 г. между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие.

Проектът за реконструкцията на разрушеното и опасно съоръжение предвижда обособяване на мултифункционална зала с експозиция на различни елементи свързани с историята на града и рибарството, представяни на интерактивни мултимедийни екрани, технически зони, панорамна площадка, паркоустройство и благоустройство на дворното пространство.

Паралелно с този, ще се изпълни и проект за цялостна реконструкция на съществуващите в близост до водната кула обекти (складове и гаражи) и превръщането им в арт ателиета за приложно и изящно изкуство.

Основната цел на проекта е новите ателиета да съчетават функциите на експозиционни площи и занаятчийски ателиета, тематиката, на които е “Рибарството като култура и бита на рибарите”.

Бюрото на Европейския парламент в България организира поредица от обучителни уебинари през ноември и декември за хората, регистрирани в платформата „Заедно за ЕС“.

Четирите уебинара целят да помогнат на членовете на общността „Заедно за ЕС“ да участват в демократичния процес по-ефективно. Регистриралите се ще разберат повече за начина, по който функционират европейските институции и как се вземат решенията в тях. Ще получат ценни съвети как да подобрят уменията си да говорят пред публика и да правят впечатляващи презентации, ако желаят да организират събитие, а ако искат да създават подкаст, ще научат важни начални насоки за технически аспекти. Обучителният уебинар за кампании в социалните медии ще запознае участниците с особеностите на основните социални мрежи, видео съдържанието и използването на инфлуенсъри.

Всички уебинари ще се проведат в платформата Zoom. Предвидено е време за въпроси и дискусии по разглежданите теми.

Местата за участие са ограничени и регистрацията за всеки от тях е задължителна.

Своята заявка за присъединяване можете да направите на през страницата на ЕП в България или директно на платформата „Заедно за ЕС“.

ЕК ще инвестира близо 2 милиарда евро от програмата „Цифрова Европа“ за постигане на напредък в цифровия преход.

Основната работна програма на стойност 1,38 милиарда евро ще бъде насочена към инвестиции в областта на изкуствения интелект (ИИ), компютърните услуги „в облак“ и пространствата на данни, квантовата комуникационна инфраструктура, задълбочените цифрови умения и широкото използване на цифровите технологии в икономиката и обществото до края на 2022 г. Наред с тази основна работна програма Комисията публикува и две специални такива: първата е съсредоточена върху финансирането в областта на киберсигурността с бюджет от 269 милиона евро до края на 2022 г.; втората – върху създаването и функционирането на мрежата от европейски цифрови иновационни центрове с бюджет от 329 милиона евро до края на 2023 г.

ЕП връчи Наградата за европейски гражданин за 2020 и 2021 г. Лауреатите бяха отличени на церемония в Брюксел на 9 ноември. Наградата за европейски гражданин, която Парламентът присъжда от 2008 г., изразява признателност за инициативи, утвърждаващи общите ценности и демонстриращи солидарност и сътрудничество. Тази година церемонията по награждаването беше по-специална, тъй като на нея присъстваха отличените от 2020 и 2021 г. Миналата година церемонията не се състоя заради мерките срещу коронавируса.

Сред наградените са и три български проекта, които бяха почетени и на церемония в София през октомври.

–    Проектът „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ позволява на деца от различни етноси да се включат заедно с известни артисти и студенти в голям театрален продукт, посветен на теми като правото на живот, миграцията, експулсирането и силата на избора

–    Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ предлага музикално образование на деца и младежи със зрителни проблеми

–    Онлайн порталът „The Mayor.eu” на Сдружение „Евро Адванс“ предоставя възможност на местните власти в ЕС да демонстрират успешните си проекти и да обменят опит с други институции, включително с европейските.

Първите 4 автобуса придобити по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“ , финансиран от Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020“ са вече активна част от подвижния състав на Бургасбус ЕООД. От миналата седмица обслужват линиите Б1 и Б2. Поредните 2 новопристигнали предстои да се включат след регистрация и тестване на системите. В рамките на календарната година броят им ще достигне 11.

По проекта, част от процедурата „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”, приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух”, поетапно до края на 2022г. да бъдат доставени още  45 броя транспортни средства от ново поколение. Те предлагат комфорт за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга пазят околната среда от замърсяване. Автобусите са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.

Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус. Те са с модерен външен и вътрешен дизайн. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки такива. Позициите за тях са обозначени и обезопасени. Новост при този модел е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по автобусните линии в Бургас, като едновременно с това ще бъде намалено количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email