Талантливи млади музиканти ще изпълнят произведения на Бах, Моцарт и Лист довечера в Експо център „Флора“

Изключително талантливите млади музиканти Константин Башиков, Олга Дойкова, Тодор Иванов ще се представят довечера в съвместен концерт в  зала 2 на Експо център „Флора“.

В програмата са включени произведения от Бах, Моцарт, ,Лист,Чайковски, Христосков ,Черкин и др.

Началото на концерта е 19.00 часа. Предвидени са емоционални солови изпълнения и съвместни изяви на музикантите.

Биографии на музикантите:

Константин Радостинов Башиков – роден на 12.05.2008 г . в гр. София. Започва да учи пиано на шестгодишна възраст.От 2019 г. учи в НМУ „Л. Пипков“ гр. София в класа на Иля Овчинников.
Лауреат на редица международни конкурси, между които са: Международен конкурс „ОДИН“ (ODIN International Music competition)2020(I-ва награда), „Музиката и Земята “ София 2020( I-ва награда) ,Гранд приз Виртуозо ,Париж 2020( Grand Prize Virtuozo Paris 2020) (I-ва награда).Константин получи покана за участие в заключителния концерт и церемонията по награждаването на 2020 в Парижката Филхармония. Лауреат II степен Международен конкурс „Бартоломео Кристофоли“ -Санкт Петербург,2019 г.
I награда (секция Прелюд и Фуга)и II-ра награда(секция Дебюси)- XII-ти Международен конкурс „Й.С. Бах“ Япония,2018 г.
Международен конкурс за изпълнители и композитори „Музиката и Земята“(I-ва награда) – Париж, 2017 г.
Лауреат на XVII-ти Международен клавирен конкурс „Клавирен подиум“ (Munchner klavierpodium) – Мюнхен (Германия), юли 2017 г.; В допълнение Константин получи и две специални награди, сред които участие във фестивал и майсторcки класове в къщата на Стейнуей в Мюнхен през май 2018 г.
Константин е лауреат на първи награди на няколко онлайн конкурса и на националните „Звукът на времето“ (2019 ),““Бах и неговото съвремие“(2018) и „Бъдещето на България“ ( 2016 г.) – специална награда на групата. Носител е на над 25 призови места на национални и международни конкурси в България.
През октомври 2019 г. Константин участва в камерния концерт в Националната художествена галерия „Детска стая – деца свирят за деца“, където свири солови пиеси и пиеси на четири и на шест ръце. Прави първия си дебют в акомпанимента на известното сопрано Ина Кънчева.
На 1.11.2019, по случай Деня на будителите, Константин прави дебюта си като солист, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Хайдн с оркестър „Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов.
На 8 юни 2019, по покана на проф. Минко Балкански, Константин участва в концерт на годишното събрание на Комитета за развитие на културата, науката и изкуството в България, което се състоя в Париж. Два дни преди това изнесе концерт в посолството на България в Париж.
През юни 2019 г., след предварителен изпит Константин беше приет да учи в едно от най-престижните висши музикални училища с много богата история – Schola Cantorum в Париж (Франция)при проф.Жени Захариева.
Участва в майсторски класове на проф. Жени Захариева (НМА „Проф. Панчо Владигеров“, проф. Людмил Ангелов (НБУ, София), доц. Иван Дончев – пианист (Италия/България), проф. Красимир Тасков (НМА „Проф. Панчо Владигеров“)

Олга Дойкова – родена през 2007г. в град Сливен.

Започва да свири на цигулка от първи клас в НУМСИ“ Проф. Панчо Владигеров“- Бурас в класа на Елена Клепе.
От 8 годишна до сега работи с госпожа Людмила Иванова- известен цигулков педагог с богат опит.
Олга е отлична ученичка и участва активно в концертния живот на училището. Печели и множество награди от национални и международни конкурси:
2016 г.- Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата“- Поморие
2017г.- Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата“- Поморие
2018 г. – Първа награда, наградата на кмета на Бургас и стипендия от фонда на Община Бургас от Национално състезание за млади изпълнители на българска музика „Върбан Върбанов“-Бургас
2018г. -Трета награда от XII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник
2019 г. – Първа награда от Национално състезание „Музиката на Европа“ 2019 /MAGIC/ – Бургас
2019 г.- Първа награда и майсторки лък от II -ри Национален конкурс “ Алфред Бинер“- София
2019 г.- Втора награда от XXIII международен музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“-Добрич
Олга Дойкова свири на майсторска цигулка от известния лютиер Христо Чешмеджиев, която той и подари през 2018 г.
През лятото на 2019 г. и 2020 г., тя е активен участник в майсторския клас на проф.Минчо Минчев във Варна и свири на заключителния на ММФ „Варненско лято“. Сега се подготвя за участие в национален конкурс „Върбан Върбанов“ Бургас.

Тодор Иванов е на 17 г. и учи в НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров „гр.Бургас в класа по виолончело на г-жа Жасмина Чернева. Свири на виолончело от 11 години. Има спечелени 1 ва награда на Национален конкурс за българска музика „Върбан Върбанов“ и 2ра награда на Международен конкурс за немска и австрийска музика MAGIC .Участвал е в майсторски класове при проф. Анатоли Кръстев ,главен астистент д-р Атанас Кръстев ,проф. Доктор Калина Кръстева,проф. Разван Сума ,проф. Денис Северин
Има завършени майсторски класове в Лятна Академия на Изкуствата Созопол и Международен виолончелов фестивал,, ЧЕЛИСИМО“ София 2020.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email