Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един великолепен съвременен художник – Ясен Гюзелев

Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един великолепен съвременен художник – Ясен Гюзелев. Творбите му обират овациите не само на всеки разгърнал илюстрираните от него любими книжни издания, но и на критиците по цял свят. Неговата изложба на графики ще отвори врати от 17.00 часа, ет.1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Авторът ще уважи събитието, част от петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, организиран от Гранд хотел и СПА Приморец с подкрепата на Община Бургас. Експозицията ще гостува до 17 октомври.

Един от най-уважаваните съвременни илюстратори е завършил Национална художествена академия.

„Книжната илюстрация представлява почти изцяло моите творчески търсения досега. В нея се стремя да вложа всичко, което нося като художник, опитвайки се да интерпретирам всеки различен текст посвоему, стремейки се да пресъздам атмосферата на епохата, емоциите, наслояванията на смисли и значения, което ме води до различни концепции за композиция, гледни точки, колорит, игра между тъмно и светло, силуети и прочие“ – споделя творецът.

Творческият му път го води из различни кътчета на света. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, “Оливър Туист” и “Големите надежди” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл, „Дон Кихот” на Сервантес, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” и „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

Сред най-важните издатели в кариерата му са „J.F.Schreiber”, “Esslingen”; “GrimmPress”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Berlin; “Simplyreadbooks”, Vancouver; “Walkerbooks”, London. Творбите му радват читатели от цял свят: Англия, Германия, Испания и Швеция, до Корея, Франция, Португалия, Гърция. Друг основен момент в творчеството на Ясен Гюзелев са картите таро, като през годините създава различни тематични поредици, които изумяват със своята детайлност.

Творбите му достигат до широката публика и чрез редица изложби – в Испания, Словакия, Шотландия, Италия, Германия, Чехия, Сърбия, САЩ, родната България и други държави.

Носител е на редица престижни награди, сред които „Хр. Г. Данов“ за най-добре илюстрирана книга за 2010 г. (Алиса в страната на чудесата);Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите 2004, Ню Йорк, САЩ;2003 Luchs, награда от радио Бремен и DieZeit – за „Дон Кихот“ и други.

Гостуването на един от най-изтъкнатите в световен мащаб илюстратори е част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата се организира за пети път от Гранд хотел и СПА Приморец, с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори са Дарик Радио и БНР – Бургас.

Организаторите на културния фест изказват специални благодарности на г-н Рубен Лазарев – съсобственик и основна движеща сила зад ElephantBookstore.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email