С филма на Клаудио Джованези „Пирани“ тази вечер закриват МФФ Бургас

Тази вечер от 21:15 часа на Открита сцена „Охлюва“ ще се състои официалното закриване на МФФ БУРГАС 2020. Ще бъдат обявени победителите в трите конкурсни категории, тазгодишният носител на наградата за късометражен филм, както и изборът на журито, който ще получи наградата „Danny Lerner“ на стойност 10 хиляди евро под формата на услуги.

От 21:30 часа Международният филмов фестивал Бургас ще бъде закрит със специалната прожекция на филма „Пирани“ – дело на Клаудио Джованези, един от най-обещаващите режисьори, сценаристи и композитори в Италия. Прожекцията се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София.

Създаден по романа на Роберто Савиано (Гомора), филмът „Пирани“ разказва историята на 15-годишния Никола (изигран от новоизгряващия актьор Франческо Ди Наполи), който живее със своята майка и по-малък брат в квартал Санита в Неапол, място контролирано от Камората от векове. Мечтаейки за живот, изпълнен с дизайнерски дрехи и скъп алкохол, Никола и приятелите му започват да продават наркотици. Престъпната дейност ги въвежда в света на насилието и жаждата за власт, което поставя тяхната наивност, взаимоотношения и сигурността на техните семейства в опасност.

Клаудио Джованези е роден през 1978 г., завършил университета в Сапиенца в Рим през 2002 г. със специалност „Съвременна литература“ а след това и режисура. Филмите му са показани на множество международни фестивали, където печелят редица награди, включително италианската награда за филм Nastro d’Argento. С „Пирани“ Джованези не се стреми да озарява престъпността, а се стреми да покаже какви промени могат да настъпят в живота на тези тийнейджъри – как се променят техните чувства и техните преживявания, след като са избрали престъпния път.

В ролите ще видите: Франческо Ди Наполи, Вивиана Апреа, Матия Дел Балдзо, Чиро Векионе, Чиро Пелекия, Ар Тем, Алфредо Турито, Паскуале Марота; сценаристи: Роберто Савиано, Клаудио Джованези, Маурицио Браучи; оператор: Даниеле Чипри; продуценти: Карло Дели Еспости и Никола Сера.

Международният филмов фестивал Бургас 2020 се организира от Фондация „Модерат“, в партньорство с Община Бургас.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email