С перо и лист хартия край казана за ракия. В петък, 10 ноември

„С перо и лист хартия край казана за ракия“ се нарича поредното представяне на българското нематериално културно наследство от Регионалния исторически музей в Бургас.

След успешната поредица „Етнокухня“ и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега оттам ще направят демонстрация на приготвянето на един от най-ценните продукти за българина – гроздовата ракия.

Показното ще започне в 11.00 часа този петък, 10 ноември, в двора на Етнографския музей. Там ще бъде използван домашен ракиен казан, но без варене на джибри, заради законодателните разпоредби.

Консумацията на ракия сред българите е документирана още в края на 14 век от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но някои не приемат това твърдение.

Преди няколко години прочутият български археолог професор Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“.

В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.

Същевременно от музея канят представителите на обществото на бургаските поети да присъстват на демонстрацията, за да осъществят едно „блиц“ стихоплетство по случая.

Произведенията ще бъдат отпечатани от РИМ – Бургас в отделна книжка.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email