Със 103 пълни шестици от матурите Бургас е втори по успех в страната

Бургаските зрелостници са със 103 пълни шестици в тазгодишните матури. 49 от тях са на ученици от ПМГ, Немската гимназия – 18, Английската гимназия – 13, ГРЕ „Г.С. Раковски“ – 4, ПГЧЕ „Васил Левски“ – 3, Търговска гимназия – 3, Строителния техникум – 1. Тоест пълни отличници са излъчили 7 бургаски училища.

С постигнатите резултати в т.нар. втора матура ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ е на пето място сред всички училища в страната, непосредствено след четирите най-елитни софийски гимназии.

На задължителната матура по български език и литература бургаската НЕГ „Гьоте“ е на седмо място в страната.

„Дългогодишните упорити инвестиции в образованието на Бургас започнаха да се възвръщат. При постигнатите резултати от националните матури тази година изпреварваме всички останали градове, като пред нас е единствено София! Изключително съм горд с резултатите, постигнати от бургаските ученици. Те нямаше да станат факт без усилията на техните учители, които въпреки трудното положение, в което ни постави кризата с КОВИД – 19, доказаха високия си професионализъм. Този успех е и техен!“, заяви кметът Димитър Николов.

Градът ни може да се похвали и с изумителния индивидуален успех на Петър Петров Чонгов от ПМГ. Той се е явил на три матури – математика, физика и астрономия, български език и литература. Петър Чонгов има пълни шестици и на трите изпита.

Още 6 бургаски ученици имат по две пълни шестици от две матури – 4 от ПМГ и 2 от Немската гимназия.

„Другата седмица ще наградим Петър Чонгов с 2000 лева премия за великолепното представяне, шестимата двойни отличници с по 1000 лева, а останалите отличници ще получат грамоти. Горд съм с цялостния успех на Бургас и с оценките на всички ученици. Вярвам, че оттук-нататък ще сме все така“, допълни кметът Димитър Николов. 

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email