Снежана Иванова: Народната музиката е моето вечно приключение

Тя е само на 25 години, но вече покорява сърцата на хората със странджанската народна песен. Тя се казва Снежана Иванова и е солистка в ПФА „Странджа“. Завършила е средното си образование в НУФИ „ Филип Кутев“ гр. Котел, специалност „Народно пеене“. След  това продължава висшето си образование в АМТИИ „ Проф.  Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, специалност „ Изпълнителско изкуство-фолклор“.  Печелила е много първи и специални награди на известни фолклорни конкурси в страната и чужбина.

-Какво е за теб народната музика?

-Музиката е отражение на самата мен, аз я виждам като такава. Винаги съм позитивна, усмихната и се опитвам да давам и вземам винаги положителното от нея. Това, което вземеш от музиката е винаги хубаво, но да не забравяме, че трябва да  я предадеш, за да зарадва още някого. Радват ме реакциите на хората когато запея, искам да усещам цялата позитивна емоция, която им давам.

– Защо се насочи точно към фолклорната музика?

– Като цял съм от музикантски род. Закърмена съм с народната музика, но в 5-ти клас  един от учителите от началното училище забеляза, че имам певчески умения. Започнах и уроци по народно пеене и солфеж при Стефка Бинева, която ме подготви за кандидатстването ми в гр. Котел.

-Как нашата музика бива възприемана от чужденците?

– Изключително добре защото нашият фолклор е много богат и красив. Те нямат подобен вид орнаментика и в повечето случаи и за тях това е интересно, как една певица ги прави и това им харесва.

-Какво ти предстои оттук нататък, какви са твоите бъдещи реализации?

-До момента целите, които бях поставила за себе си са изпълнени. Предстоят ми нови музикални проекти, нова песен, която съвсем скоро ще излезе на бял свят и един неверотен проект, който сме подготвили с моя колега и много близък приятел Станимир Коцев. Новата песен се очаква да излезе може би до месец.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email