Слави Томов ще говори за Жорж Перек в сряда

Журналистът от общинско радио „Гласът на Бургас“ Слави Томов ще представи тази сряда /14 юни/ книгата „Мислене/Подреждане“ на Жорж Перек. Литературната вечер ще започне в 18.00 часа в Дома на писателя на улица „Вола“ 1.

Изданието е сборник есета, който заема заглавието си от най-прочутото сред тях и е публикуван след смъртта на прочутия ексцентричен автор.Те представят Перек в пълния блясък на неговата „запазена марка“ писане.

Жорж Перек е роден на 7 март 1936 г. в Париж, Франция, в еврейско семейство на емигранти от Полша. Баща му загива като войник в началото на Втората световна война, а майка му е депортирана и загива в Аушвиц по време на Холокоста.

От 1955 година започва да пише за списанието „Нувел Ревю Франсез“, докато следва история и социология в Сорбоната. Първият му роман, „Вещите: Една история от 60-те г.“, е публикуван през 1965 година.

Най-известната му книга е романът „Животът. Начин на употреба“ от 1978 година. За нея получава наградата „Медиси“, което му позволява да напусне работата си и да се посвети изцяло на писателската си кариера.

Книгата е определена от вестник „Монд“ като „една от 100-те книги на 20 век“. Известно време живее и твори в Университета на Куинсланд, Австралия, където работи върху незавършения си роман „53 дни“.

Жорж Перек умира от рак на белия дроб на 3 март 1982 г. в Иври сюр Сен.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email