Сборник на “Алеф” става официално училищно помагало

Министерството на образованието определи да популяризира в българските училища сборника с номинираните разкази от VІ-я национален литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, съобщиха от Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф“. Сборникът „Да обичаш, въпреки…“ ще бъде четен в часовете по история и цивилизация, обединени в национална кампания под надслов „Час по достойнство“.

Опознаването на миналото изисква специфичен подход, когато се отнася за драматични исторически периоди за страдание и спасение на големи групи от хора. Специалистите  от образователното ведомство са преценили, че творбите, написани от ученици, въздействат по особено емоционален начин върху връстниците на авторите и имат безценна възпитателна роля. Те имат художествена и етична стойност и са уникално помагало и допълнение към уроците по история и литература.

Така за пръв път 10 март – Денят на спасяването на българските евреи, ще бъде отбелязан в българските училища чрез прочит на електронната книга на „Алеф“. Решението е взето на 4.03.2020 г., в навечерието на  Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

В търсене на оптимален ефект събитията от Втората световна война да достигнат по неповторим начин до подрастващите на България, Център „Алеф“  дава свободен и безплатен достъп до електронната книга „Да обичаш, въпреки…“. Тя може да бъде намерена на страницата  на сайта: http://alef-bg.org/,  за да бъде ползвана от всеки –  учител,  ученик или гражданин.

В цялата страна 10 март ще бъде отбелязан като ден на спасяването на българските евреи, обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г. след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история –  с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.    

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email