Сборникът „Аз съм един от тях – българските „праведници на света” влиза в училищата

От Център „Алеф“ съобщиха, че встъпват в 2021 година с ново  признание. Сборникът с отличените разкази в осмото издание на Националния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е получил подкрепата на МОН. Инструкциите на образователната институция са за ползването му като ценно помагало по темата за Холокоста в часовете по история. Книгата ще бъде включена в националната  кампания на МОН „Урок по достойнство“ и е препоръчана като христоматия за самоподготовка за участие в 8-то издание на надпреварата „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Разговаряме с Алберта Алкалай – председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.

Сборникът „Аз съм един от тях – българските „праведници на света“ е единственото по рода си издание, обединило житейските съдби на достойни българи, удостоени с най-високото звание за човечност от Мемориалния институт  „Яд Вашем“ в Йерусалим. Тези наши сънародници са написали със смелостта си част от гордата история на България – спасяването на българските евреи от Холокоста.

Над 150 младежи от цялата страна отвориха една от най-мрачните страници на човешката история и откриха там ярки примери на човеколюбие и саможертва. Те извършиха сериозни проучвания и откроиха малко познати факти, които пресъздадоха в увлекателни художествени разкази за живота на 20-те българи, намерили място в Храма на Праведниците в Израел. Издаденият от „Алеф“ сборник представя 27-те отличени от журито творби.

Написани от млади  хора и интерпретиращи по специфичен начин един от ключовите и спорни периоди в историята, разказите са уникално допълнение при изучаването и осмислянето на събитията и човешките качества, проявявани при екстремни обстоятелства. Това прави сборника особено полезен за работата на учителите по история и литература.

От днес книгата е публикувана в електронен формат на сайта на „Алеф“ – http://alef-bg.org/ – и достъпът до нея е безплатен.

За трета поредна година конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците. Това  доказва значимостта му като национален форум за изява на млади литературни дарования с ярко изявена гражданска позиция и визия за света. 

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email