Роза Боянова: Всеки човек си мечтае за самота, в която да напише, това което има да казва на света

Разговаряме с Бургаската поетеса и преводач Роза Боянова, как в условията на социална дистанция и изолация един творец се чувства. Кои са положителните и кои са отричателните черти в подобна ситуация? Ето, какво сподели тя:

„Мисля, че всеки човек си мечтае за самота, в която да напише, това което има да казва на света. Когато са сами и изолирани нещата не изглеждат винаги розови, когато човек има проекти и планове може да използва времето, за да напише или сътвори, това което е решил, но аз лично в момента се занимавам с преводи.

Положителните черти са, че на пръв поглед изглежда, че има достатъчно време да се свърши всяка творческа задача, да се използва творческата енергия, която всеки носи в себе си, но не винаги има време да я реализира, но от друга страна има ограничения, които смущават до известна степен работата.“

Родена е на 6 март, 1953 г. в село Раброво, Кулско, България. Завършила е Българска филология във Висшия педагогически институт в Шумен.

Работи в сферата на културата и образованието. В средата на 80-те години на ХХ век създава в Шумен първото литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност, „Камбанка“, което се превръща в творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования. Неин спътник в работата и съавтор става Красимир Кунчев – д-р по филология в Шуменския университет.

През 1988 г. в издателство „Народна младеж“ излиза първата им съвместна книга – „Литературни игри с децата“. През 2005 г. излиза от печат второто допълнено и преработено издание „Литературни игри с деца или Л’ар педагожик“ (изд. „Либра Скорп“, Бургас, 424 стр., с предговор и статия на руски и английски език). Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, явява се „продължител“ на делото на Корней Чуковски и Джани Родари и представлява помагало за учители в детските градини и в училище.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас , където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов 1940“.

Тя е заместник-председател на дружество „Български писател“ в Бургас и заместник-главен редактор на вестник „Автограф“ – регионален месечник за литература и изкуство, съвместно издание на Съюза на българските писатели.

Съставител е на около 40 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски,хърватски, румънски и други езици.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email