РЕСТАВРИРАТ БУРГАСКАТА КАТЕДРАЛА ПО ЕВРО ПРОЕКТ

Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ ще възвърне първоначалния си облик като част от проекта „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020г., Фонд за устойчиви градове и Община Бургас.

Построеният в периода 1895 г. – 1907 г. храм, ще бъде подложен на мащабна реставрация и фасадна консервация след изготвяне на технически инвестиционен проект и изпълнение на СМР. Всички предвидени за изпълнение дейности са съгласувани и одобрени от Национален институт за недвижимо културно наследство.

Индикативният бюджет за изпълнение на проекта е в размер на 932 хил.лв. и предстои да бъде финализиран през лятото на 2022г.

Храм „Св. Св. Кирил и Методий” е разположен в историческия център на град Бургас и е най- големият православен храм в областта. Той е важен духовен център, както и основна туристическа забележителност.

Предстоят изпитателни плавания на първия еко катамаран с хибридни двигатели. Плавателният съд е изграден по трансграничен проект „Плаване през Черно море“, който се реализира по Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“ и е на стойност  1 237 786,24 евро.

Корабът бе транспортиран по суша от завода в Царево до пристанището, където предстои да бъде пуснат на вода и ще се извършат изпитанията. На тях се очаква да присъстват и представители на съответните институции, които да сертифицират годността на кораба за ползване. От тестовите изпитвания зависи дали ще бъдат нужни доработки. Катамаранът е възложен за изпълнение след проведена обществена поръчка, коментираха представители на възложителя – СНЦ Клуб за спортен риболов „Гларус“.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов „Гларус“, както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия. Основната цел е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона.

Това е първият български еко катамаран. Моделът е разработен с хибридни двигатели и слънчеви панели. По предварителна информация, когато не пътува по туристически маршрути, корабът ще изследва качеството на морската вода. Предвижда се, засега, катамаранът да плава само в Бургаски залив – по маршрута Бургас – Несебър, като Бургас – Созопол е другата възможна дестинация.

Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа, съставен от представители от Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, стартира многоезична цифрова платформа и приканва всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа като цяло. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия Съюз да споделят и обменят идеи и мнения посредством онлайн събития.

Включете се в дискусията в социалните мрежи относно Конференцията за бъдещето на Европа с хаштага #Бъдещето е твое или #TheFutureIsYours.

Европейските институции са се ангажирали да изслушат направените препоръки и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне заключения до пролетта на 2022 г.

В България се провеждат филмовите дни на Европейската награда LUX. Те са организирани от Бюрото на ЕП в страната ни. От тази година се променя системата за гласуване, като филмът победител ще бъде избиран както от  депутатите в Европейския парламент, така и от обществеността.

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма: „Тяло Христово“ на Ян Комаса, „Колектив“ на Александър Нанау и „Още по едно“ на Томас Винтерберг .

И  трите филма имат номинация и за наградата „Оскар“.

През последните повече от 10 години филмовата награда LUX спомогна за популяризирането на над 100 филма, подкрепяйки разпространението на европейски продукции и копродукции.

Влогърът Крис Захариев е посланик на наградите в България

А до 23 май е срокът, в който всеки европейски гражданин може да гласува за своя филм-фаворит на специалния сайт на наградите. Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email