Ректорът на НХА проф. Георги Янков ще открива изложба в Бургас на 2 май от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотек

Ректорът на НХА проф. Георги Янков ще открива изложба в Бургас на 2 май от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

„EXIsT“ е името на експозицията на проф. Янков, която е „вход-изход” към един многоизмерен свят на големи, плътни и сияещи образи. Те са свръх уголемени, защото съдържат фрагменти от причудливата реалност, формули от уравнението на живота. Те са знаци, които с лекота ни допускат до себе си, но разберем ли посоката, към която ни упътват, ни стягат като с менгеме. 

Евакуационния план, който ни предлага авторът е чисто въображение. Зрителят е подканен да си въобрази, че го е разбрал, а как ще действа си е негова работа.

Художникът Венелин Шурелов определя Георги Янков като: „Голям образ. Поемам отговорността за цялата двусмислица на определението. Когато е в настроение, той разхожда своя Джак Ръсел териер, все едно е панаирджийска мечка. Като доказателство вижте и неговите образи двусмислици, които показва по изложби. Те са големи образи на големия смисъл, нараснал заради собственото си противоречие. Например вклиняването на една буква в изписването на Exit и превръщането му в Exist, е преобръщане на значението и негово допълнение. Освен дължина, ширина, дълбочина и време, сякаш се активира някакво пето, допълнително измерение на смисъла в неговата двузначност. Проблемно е съществуването в постоянно състояние на търсене на изход. Доста по-пълноценно ми се струва търсенето на входове, но не и ако житейският ти избор е сведен до евакуация. Спешно напускаме местообитанията на надеждата за един разумен свят, споделен с едни разумни хора.“

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email