Разрешиха интересна лепидоптерологична загадка в експоцентър „Флора“

Лепидоптерология се нарича науката за изучаване на пеперудите. Наложи се да бъде прибегнато до нейните услуги заради интересен случай в Бургас. Както знаете, тук ежегодно се организира жива изложба на екзотични тропически пеперуди в експоцентър „Флора“. Те пристигат под формата на какавиди от ферма в Англия. В рамките на ден – два от какавидите се излюпва красивото имаго.

Нещо различно и интересно се случи през последните няколко дни. Върху един олеандър във вивариума, или зокум, както се нарича това растение по-често у нас, любопитните очи на Александра Попова откриха две необичайно едри гъсеници. Те впечатляваха не само с големината, но и със своята красота. След кратко лепидоптерологично проучване дойде и отговорът – гъсеница на олеандровата вечерница! Това е рядък вид за България, със светло зелен цвят, хранещ се с отровните клони на зокума.

И така, ден след ден, благодарение на търпението и грижите на Алекс и Лия – момичетата, които усмихнато ви посрещат на входа на изложбата – гъсениците се превърнаха в какавиди. Посетителите проследиха метаморфозата, с интерес наблюдаваха и чакаха излюпването на нова пеперуда. И това се случи вчера. На белия свят се появи мраморно зелена и нежна красавица.
За разлика от останалите екзотични видове, животът на един такъв възрастен индивид започва през лятото и продължава до средата на есента. Тази пеперуда е активна през нощта, почива през деня.

Олеандровата вечерница е много рядък, но местен вид. Затова тази вечер излюпената в експоцентър „Флора“ красива зелена пеперуда ще бъде пусната на свобода. Ако искате да я видите, трябва да побързате – имате на разположение още няколко часа. 

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email