Разкриха напълно кулата-донжон в крепостта Русокастро

В края на месец август беше изцяло проучена кулата-донжон (от френски – главна кула на замък, крепост или манастир, служеща за последната защитна позиция) в замъка на средновековния град Русокастро. Тя е дълга 16 и широка 11 метра. По план е шестоъгълна. Стените й са широки 1.9 метра. Според експертите кулата е построена в края на XIII в., а през 70-те години на XIV век – опожарена.

Кулата е била изградена от изключително добре издялани каменни блокове. Градежът е бил буквално съвършен. За съжаление именно красивите каменни блокове са привлекли вниманието на местното население, което е ползвало руините като кариера в продължение на столетия. В резултат от външните лица на стените са останали едва няколко каменни блока, а културният пласт е бил изчерпан и изхвърлен при ваденето на камъни от иманяри и от направата на военен окоп – вероятно през 80-те години на ХХ век.

Подът на кулата е бил внимателно измазан с хоросан. На първия етаж вероятно е било разположено мазето, в което са съхранявали хранителни продукти. Изследователите предполагат, че кулата е била висока около 15-18 метра, на три или четири етажа.

Един от най-големите успехи в проучването на обекта е локализирането на работилница за изделия от рог, на един от етажите на кулата. При пожара част от продукцията се е свлякла в мазето и сега е открита от археолозите. Това са заготовки и полуфабрикати от рог на теле, елен-лопатар и благороден елен. Открити са и няколко напълно готови изделия – игли от рог, пластини за дръжки и една много ценна находка – почти напълно готова свирка. По етнографски паралели изследователите предполагат, че тя е била вложена в дървена флейта.

Археологическото проучване е дело на РИМ – Бургас и е финансирано за поредна година от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Източник: РИМ-Бургас

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email