Радовеста Стюърт (ОП „Туризъм“): Атракцията на Акве Калиде ще бъде термален парк с открита и закрита част

„Надяваме се най-забележителното от бъдещото развитие на „Акве Калиде“ да бъде екотермален парк с открита и закрита част.“ Това заяви за радио „Гласът на Бургас“ Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“, след като идеята за цялостното доизграждане на туристическия комплекс беше одобрена от местния парламент.

Термалният парк ще работи целогодишно за посетители и сезонно за студенти, които ще се обучават в бъдещия археологически кампус наблизо, уточни Стюърт. За неговата реализация ще бъдат използвани старите басейни с олимпийски размери от времето на социализма, които в момента са буренясали. Те ще бъдат леко редуцирани.

Към дейността на кампуса вече има жив интерес от университети във Франция и Съединените американски щати. За това на идеята на кмeта Димитър Николов са помогнали от археологическия институт към Българската академия на науките. До студентското селище ще бъдат издигнати и поредица от офиси.

Те ще играят роля на лекторни зали към него. В тях ще се извършва и последващо архивиране, дигитализация и реставрация на откритите находки. Идейната концепция за развитие на „Акве Калиде“ е с период около 10 години, а инвестиции се очакват както по европейски програми, така и от частни инициативи, обяви Радовеста Стюърт.

Чуйте всички любопитни подробности от интервюто с нея

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email