Радовеста Стюърт, директор на ОП Туризъм: Бургас се превърна във фестивална столица на България!

2023 – та беше годината на фестивалите за Бургас. През лятото градът ни се превърна във фестивалната столица на България, а Пристанище Бургас и остров Света Анастасия станаха безапелационно най – населените локации, по време на горещите на емоции вечери.

Това сподели в студиото на Общинско радио „Гласът на Бургас“ Радовеста Стюърт, директор на ОП Туризъм. В Световния ден на туризма, тя огласи радостната новина,че Бургас е бил домакин на над 300 културни събития за цялото лято, а до края на годината те ще станат близо 500. И се надява да преминем към една наситена спортна програма. Само след седмица предстои събитие от международен ранг -GLORY, насочено към феновете на бойните изкуства. В „Арена Бургас“ ще излязат звезди на кикбокса от световен мащаб.

Централна тема на нашия разговор беше новата Програма за финансиране на черноморските общини, на Министерството на туризма. В нея за първи път се прилага инструмент за партньорство с бизнеса, общините, туроператорите и летищата и се поемат решителни стъпки, за да се върне доверието за съвместна работа.

„Досега не се е случвала такава програма за децентрализация на средствата за маркетинг и реклама, която гарантира прозрачност на използването на средствата за маркетинг. Тя беше „моделирана“ в последните три месеца с представители на черноморските общини. Затова е и насочена към тях. Въпреки, че Бургаски регион бележи 10% ръст на туристите това лято, се нуждаем от още външни туристи. Време е туристическият бизнес да се обърне към ОП Туризъм с идеи, кои да са целевите пазари за летовници“, каза още Радовеста Стюърт.

Круизният туризъм също е бъдеща цел, към него трябва да се подходи по – дългосрочно. От 10 до 13 октомври в Бургас ще се състои Асамблея на Международната круизна асоциация. 16 компании от цял свят ще имат среща тук, за да дадат уверение, че този бизнес има бъдеще в Черно море, сподели директорът на ОП Туризъм.

Чуйте цялото интервю под снимката

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email