Първото събитие от Международния етно фестивал „Братимене“ ще се проведе в Бургас на 17 август, сряда, от 21.00 часа в Летния театър

Първото събитие от Международния етно фестивал „Братимене“ ще се проведе в Бургас на 17 август, сряда, от 21.00 часа в Летния театър. Таи година „Братимене“ ще се проведе на три сцени – в Летен театър Бургас на 17.08, в Летен театър Варна на 18.08 и в Исторически парк край с. Неофит Рилски на 19.08. Началото на всички концерти е в 21.00 часа.

В трите фестивални вечери ще се изявят участници от България, Гърция, Словения, Хърватска, Германия, Румъния, Франция, Турция и Израел, както и маестро Теодосий Спасов, който ще вземе участие и на трите сцени.

„Братими” е думата, описваща многото зърна в житния клас, всичките израснали от едно-единствено посадено зърно на едно стебло, всяко растящо отделно, но очевидно всичките са „кръвни братя“. Така е замислен и фестивалът – като колекция международно известни образци от музикални „пътувания“, които споделят една и съща душа – вид растеж, свързван със стремленията на човешкото духовно дирене.

Маестро Теодисий Спасов е „кръстник” и главен координатор на фестивалния проект „Братимене”, а в него участие ще вземе и „Балканската Ела Фицджералд“, както журналистическата гилдия често нарича Теодора Броди, заедно с виртуозни музиканти от няколко държави, които ще представят елегантен музикален поклон пред българския и световния фолклор.

Теодора Броуди е кросоувър артист, чиято кариера обхваща повече от две десетилетия. Сега тя живее в Германия. Обучена в класически джаз, Теодора боготвори Ела Фицджералд и Майлс Дейвис. Тя става пионер на етно-джаз жанра в Румъния, изпълнява румънската Doina на най-големите джаз сцени в света. Повече от две десетилетия тя събира музиканти от цял свят, за да представят своите музикални корени, били те румънски, еврейски, български, африкански. Заедно откриват, че независимо откъде идваме всички имаме един общ корен. Теодора Броуди работи върху вокалната си техника, достигайки невероятен вокален диапазон от 4 октави.

Oт тази година фестивалът ще има стремеж да се превърне в ежегодно събитие, на което публиката ще може да се запознае с таланта на млади и вече утвърдени музиканти от България, Европа и Балканите.

Билети за всички прояви се разпространяват в мрежата на Ивентим, Грабо и на място в деня на проявите.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email