Първи в страната: Наредба ще формулира облика на градските пространства на Бургас

Бъдеща наредба ще определи изискванията за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на Бургас. Предложението е входирано като докладна записка от общинските съветници Георги Дракалиев, Николай Стоянов и арх. Петър Статев. 

„Изготвянето на такава наредба е заложено в промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Новите правила ще дават възможност за по-доброто управление не само на сградния фонд на Бургас, но ще включват и уреждането на паркоместа, озеленяване и преместваеми обекти. Наредбата ще предостави варианти за поставяне на допълнителни условия от страна на общинска администрация към инвеститори и собственици на имоти. Приемането й превръща Бургас в първата община в страната, която въвежда  такъв регламент“, каза в ефира на радио „Гласът на Бургас“ Георги Дракалиев – председател на комисията по Общинскасобственост, общински предприятия и дружества в местния парламент.  

Припомняме че през 2019 г. Народното събрание прие изменения и допълнения в ЗУТ, като с едно от тях (чл. 13а) се дава възможност на общинска администрация да определя допълнителни изисквания за облика на градските пространства.

Дракалиев подчерта, че в Бургас през последните години, е свършена огромна по обем работа. С общински средства са изпълнени проекти за възстановяване на старинни фасади, на сгради в ЦГЧ. Новите проекти ще са по ул. „Александровска“ , бул. „Ал. Богориди“ и в малките улички, в историческото ядро на града.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email