Първи в България: Нова апаратура скъсява времето за диагностика в КОЦ-Бургас, преднината е животоспасяваща

Оборудват с последно поколение медицинска апаратура Комплексен онкологичен център – Бургас (КОЦ-Бургас), съобщават от пресслужбата на Общината. Апаратите за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT са тук, в момента се монтират в новия Корпус 3 на бургаското лечебно заведение, проектиран специално за тях по отношение на радиоактивната  защита.

Кметът Димитър Николов посети медицинския център и се срещна с екипа от немски инженери, който пристигна в Бургас, за да монтира апаратурата, която ще превърне КОЦ-Бургас в най-модерният център за диагностика и лечение в България.

„Новите апарати ще осигурят максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че вече няма да им се налага да пътуват до далечни болници“, сподели при посещението си в КОЦ-Бургас кметът Николов.

Позитронният емисионен томограф PET/CT е монтиран на първия етаж на новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик – глюкоза, който може да определи в човешкото тяло туморни образования и метастази в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията,  апаратът може да се използва и за лечение на белодробна тромбоемболия, при която се изисква бърза диагностика.

На втория етаж е другата част от новта апаратурата. Това е SPECT/CT, чрез който се определят разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Технологичните му възможности скъсяват чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение за прецизността и ускоряването на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

На същия етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия „Флекситрон” – най-модерният начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник в самия карцином, който ще унищожи туморния процес.

PET и SPECT ще работят към Отделение по нуклеарна медицина, автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделение по лъчелечение в болницата.

В понеделник в КОЦ-Бургас пристига и модерния 5D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация. През август новият и оборудван с модерна апаратура корпус на медицинското заведение ще бъде готов да посрещне първите пациенти.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email