ПФА „Странджа“ се включва в национален благотворителен концерт за подпомагане на даровити деца

Ансамблите „Странджа”, „Тракия“, „София-6” и „Шевица” се обединяват в един емблематичен фолклорен концерт с благотворителна цел „ФОЛКЛОР (С) МИСЪЛ”.

На 3-ти март, в зала 1 на НДК, четирите формации ще забавляват любителите на народната музика и ще поставят началото на учредяване на стипендии за даровити ученици от националните училища за фолклорни изкуства: НУФИ „Широка Лъка” и НУФИ „Филип Кутев” – Котел.

Двете училища са мостът между миналото и настоящето, възпитали са поколения пеещи, танцуващи и свирещи българчета. Днес даровити деца – същински диаманти – искат да се посветят на тези професии, но не могат да отидат да учат там и поради финансови причини.

„Мисълта за децата на България ни дава (с)мисъл да продължаваме напред…” е мотото на благотворителното събитие, а организаторите са убедени, че този концерт ще се помни дълго време.

„Все по малко млади момичета и момчета избират народния танц, традиционния български инструмент или песен за своя професия… Професионалното ни изкуство има остра нужда от кадри, браншът е абсолютно застаряващ! Затова трябва да поощряваме и вдъхновяваме младите талантливи деца да изучават традиционен фолклор в училищата, впоследствие това да им стане професия и да се реализират в професионалните колективи на България!”, споделят инициаторите.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email