Проф. Георги Янков, ректор на НХА: Радвам се, че показваме нещата на Кристо първо в Бургас

Разговарям с проф. Янков-ректор на НХА по повод предстоящите събития на Бургаския филиал. Интервюто съвпада и с още едно събитие пускането в употреба пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“. Но разговорът ни се насочва към предстоящето откриване на изложбата „Кристо – ранни етюди“. “ Трябва да си много обаятелен и убедителен . Представете си какво е да опаковаш Пон Ньоф в Париж, което ще стане и с Триумфалната арка. Ценното тук са неговите студентски етюди.“-разказва проф. Янков-ректор на НХА. И още:

„Кристо е велик автор. Артист от световен мащаб и това е нашата почит към него. Преди повече от 20 години в НХА заедно с Жан Клод ги направихме Доктор хонорис кауза. Те дариха свои неща на академията и ние винаги сме се отнасяли с необходимия респект към него и това е една от причините да направим това. Трябва да бъдеш изключителен човек, за да можеш да реализираш подобни колосални мащаби. Радвам се, че показваме първо в Бургас нещата на Кристо защото тази изложба тепърва ще пътува из Европа“.

Рядко показваната експозиция съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев, по-известен като Кристо от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956 г.).

Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците също ще бъдат показани в изложбата.

Кристо и Жан Клод са Доктор хонорис кауза на НХА. За своята 75 – годишнина Кристо получи от Академичната общност грамота и плакет, изработен от проф. Богомил Николов.

Проф. Янков допълни още, че още тази есен бургаският филиал стартира с нова специалност “ Културното наследство по българското черноморие“, като по-нататък обучението ще бъде продължено и с още бакалавърски програми.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email