Прозрачен тетрапод пред Конгресния център допълва модерната визия на Бургас

Фигурата, поставена на метри от морето, обединява артистичност, нестандартно авторско решение, дързост, провокация и символично предпазва града и бургазлии от големите и силни разрушителни вълни. 

„Скулптурите в пространството ни карат да се замислим, насищат мястото с послания и се сливат с градската среда. Бургас е морски град и идеята за тетрапод се вписа идеално. Избягах от всички възможни асоциации и изработих само един елемент, ефирен и прозрачен, от  поликарбонат , който в същото време да бъде достатъчно устойчив на силните вълни и морски течения“. Това сподели авторът – дизайнерът Красен Троански – главен асистент в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ на  Националната художествена академия.

Монтажът закъсня с година поради ремонтните дейности около Конгресния център. Днес скулптурата е заела своето място. Тетраподът ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града. Съвсем скоро към конструкцията ще бъде монтирано и допълнително осветление.

Пластиката на „Тетрапод“ е последната, пета скулптура, създадена по време на  „Симпозиум по скулптура за градска среда“ през 2019 г. Симпозиумът се организира от Община Бургас. Всички проекти следват зададените цели и критерии – да бъдат създадени скулптури, подходящи за поставяне в градска среда, изработени от траен, класически и/или съвременен материал, които да обогатят обществените пространства в град Бургас, като чрез тях се подпомогне творческото общуване и обмен на идеи между творците.

Арт проектите избра компетентно жури в състав – арх. Веселина Илиева – по това време главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков – по това време  директор на НХА – Филиал Бургас,  Георги Динев – директор на БХГ „Петко Задгорски“, Николай Дубаров – главен художник на Община Бургас, Николай Колязов – член на Съюза на българските художници, сектор скулптура.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email