Продуцентът на „Петя на моята Петя“ Николай Урумов се върна към музиката след 20 години пауза

Нежна, красива, класическа балада. Такава е първата песен „Рисунка“ на чисто новата група Band of Friends, зад която стоят гласовете на продуцента на филма „Петя на моята Петя“ Николай Урумов и певицата Мери Меридинян, а китарата е на Стойчо Стоянов.

Парчето, което вече има и клип, е по текст и музика на самия Урумов, който преди да се захване с кино режисура и продуцентство има богато музикално минало, включително като вокалист на известната рок група „Епизод“.

„Демо записът на „Рисунка“ в компютъра ми е от 2004 г. Предполагам, че е писана през 2002-а или 2003–а. Преди няколко месеца, когато излезе програмата за 3-ти курс в НАТФИЗ, където уча режисура в момента, и видях, че трябва да снимам музикален клип, се замислих дали няма как да реализирам тази песен“, разказва Урумов. Пуска демото на Стойчо и Мери, с които го свързва първият клип на дуета – песента „Спомени“, на който също е режисьор. „Така се роди нашето трио. Почти 20 години по-късно отново направих малка стъпка в музиката“, казва авторът на „Рисунка“.

Видеото, което започва като курсова работа за НАТФИЗ, бързо излиза извън границите на Академията заради амбициозното си изпълнение. Освен Николай и Мери, други две главни действащи лица са фигуристите Никола Златанов и Симона Господинова, които „рисуват“ върху леда на пързалката на стадион „Славия“ в София.

„Рисунка“ не влиза в саундтрака на филма „Петя на моята Петя“, който продължава да чака премиерата си на София Филм Фест, след като бъде отменено извънредното положение, но прави толкова силно впечатление на директора на фестивала Стефан Китанов, че той кани Band of Friends да открият церемонията на живо с изпълнение точно на тази песен.

Николай Урумов

Родом от Бургас, той завършва Механотехникума със специалност „Двигатели с вътрешно горене“, а дипломата си за висше взима от Техническия университет. По професия автомобилен инженер, а в реалността творец, той свири на китара още от ученик, след което става вокалист на известната рок банда „Епизод“ и през 1999 г. записва албумът “Респект“ с тях. Година по-рано печели трето място на „Златния Орфей“, а на рафта си има статуетка и от „Хит -1“. В крайна сметка артистичният му талант надделява и той започва да се занимава с кино и телевизия. Бил е изпълнителен продуцент на „България търси талант“ и сериалите „Домашен арест“ и „Кантора Митрани“, в които участва и като актьор. Към момента учи филмова режисура в НАТФИЗ. Продуцент е на филма „Петя на моята Петя“, с който трябваше да бъде открит София Филм Фест тази година. Работи и по собствени късометражни филми като режисьор, за които вече получи признание от  Анди Хил – музикалният редактор на „Цар лъв“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email