Представят в Бургас графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“

Проектът „На конци. 1968. Една действителна история“ е графична новела на Веселин Праматаров, разказваща историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против Варшавския договор в Чехословакия.

Премиерата на графичната новела и официално откриване на изложбата с илюстрации от книгата в Бургас ще се състои в галерия „Георги Баев” на 2 юни /четвъртък/ от 18.00 часа.

Проявата се организира с партньорството на Чешки център – София, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София и Община Бургас.

На събитието ще присъстват авторът на графичната новела – художникът Веселин Праматаров и г-н Александър Димитров – историк, герой от комикса и пряк участник в протестните събития в София от 1968 г.

„На конци. 1968. Една действителна история“ ни запознава с политическата ситуация в България и Чехословакия в края на 60-те години, показва ни реални лица и събития – Пражката пролет, Младежкият фестивал в София, поставя героите в конкретна среда. За автора, а и за българския комикс като цял, това е първата политически ангажирана графична новела. При подготовката й Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи динамичния период през 68-а, прави и няколко разговора с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи. Тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия. След оперативна разработка на държавна сигурност под кодово име “марионетките” тримата са изключени от Университета, арестувани и осъдени. Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост. Тримата получиха признание от Чехия и Словакия през 2018 година, но все още липсва такова от българската държава.

Експозицията ще може да се разгледа до 19 юни.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email