Представиха успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидета на ЮНЕСКО

По тридневна програма, започнала в Рибарското селище край Бургас, протече работата на пътуващия семинар „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“. Той е организиран от Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ с участието на ръководството й, експертен състав и местни културни институти.

При откриването му доц. д-р Красимира Александрова – директор на НБКМ и придружаващите я експерти отдадоха почит и положиха цветя на паметния знак на американския писател Джон Стайнбек. Той е поставен в началото на главната улица на селището – ул. „Консервна“. Участниците в семинара бяха запознати от Димитър Янчев – председател на Сдружение „Морски сговор“ – съорганизатор на семинара, с уникалната етнографска експозиция, посветена на черноморското рибарство. Д-р Димче Миладиноски – председател на народното читалище „Братя Миладиновци – Струга – Рибарско селище в Бургас – 2020“ ги информира за първите инициативи на читалището.

Дейноста на двете културни организации бе предмет на обсъждане, с оглед подкрепа на проекта за придобиване на статут на селището като световно нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Набелязани бяха възможности за съвместни инициативи и проекти, подкрепящи развитието на „Рибарското селище“ в Бургас като значим черноморски, културно-исторически, информационен и етнографски център. Сред тях се откроява идеята за създаването на общочерноморска рибарска библиотека под научното и методическото ръководство на националното ни книгохранилище.

Участниците в пътуващия семинар и организаторите след посещението на о-в Света Анастасия и РБ „П. К. Яворав“, бяха приети от г-жа Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Образование, здравеопазване, социални дейност и младежки политики“ в Община Бургас.

Работата на семинара продължи на и. м. Петрова нива в Странджа. Участниците бяха запознати с първата експозиция на „открито“ „Картографския образ на Странджа през вековете“. За нейното възстановяване Националната библиотека има значителен принос. Последният ден бе посветен на дейноста на Историческия музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново и националния културен паметник – мегалитен комплекс „Мишкова нива“.

Изработен е и заключителен документ – меморандум, който очертава перспективни насоки за по-нататъшна съвместна работа с Община Бургас и местните културни институти в Странджа и Черноморското й крайбрежие.

Илюстрация: текст и снимки ГЕОПАН

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email