Преведоха на руски произведения на трима бургаски фантасти

В Русия отпечатаха антология с български фантастични произведения. Озаглавена е „Трето пришествие“. В нея са включени трима автори, родени в Бургас – Атанас П. Славов, Валентин Иванов и Янчо Чолаков. Те са сред вдъхновителите и създателите на алманаха „Фантastika“, който през 2015 г. спечели в Санкт Петербург приза на Европейското общество на фантастите за най-добро периодично издание на континента в този жанр.

Сборник с българска фантастика, който да се разпространява през книжарските вериги, не беше излизал в Русия от три десетилетия. „Трето пришествие“ е отпечатан в огромното издателство „Вече“ (Москва), създадено преди 27 години. Пуснало е на пазара 20 000 заглавия с общ тираж от 140 млн. екземпляра и се смята за водещо в публикуването на историческа литература. До момента този мастодонт има 457 книжни серии и по статистика е сред десетте най-големи в страната.

Междувременно повестта на Янчо Чолаков „Прояснение“, която в края на миналата година спечели литературната награда на Община Бургас за белетристика – плакет „Петко Росен“, започна да излиза на части и в най-голямото издание на родната общност в САЩ – вестник „Bulgaria“ в Чикаго.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email